Islossning gav efterlängtad trea

Vi bjöds på stundtals riktigt bra fotboll i klassikermötet mot Brage, men framför allt släppte det framåt och både Nicolas Mortensen (två, sånär tre gånger om) och Matte Pavic noterades för sina första mål för säsongen.

Mortensen - Keene

61' Alexandersson (Keene)
73' Örnblom (Lundgren)
81' Pavic (Mortensen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

Denis Velic om matchen:

"En match som vi visste på förhand skulle bli tuff. Det här är Superettan och om man tror det finns några enkla matcher lurar man sig själv. Oavsett om det är Brage som är tippade i toppen eller AFC som många tror ska hamna i botten.

Våra prestationer måste ligga på den här nivån oavsett vilka vi möter. Idag tycker jag vi lägger skönspelet åt sidan och plockar fram kampen igen, och får betalt för det. Brage är ett bra fotbollslag och vi får försvara oss en hel del men jag tycker vi håller ihop det bra.

Vi får göra fyra mål framåt, det var det länge sen vi gjorde. Såklart lite surt när vi gör 3-1 att vi inte kan hålla den ledningen lite längre, det blir ju j-igt nervigt där. De flyttar fram mycket folk men jag tycker vi städar av det bra, det är nån hörna som dimper ner och blir lite farligt men vi gör det bra. Sen gör bvi fyran och det är förstås otroligt skönt.

Jag tycker vi har haft lite marginaler mot oss mot Akropolis och Halmstad men idag har vi dem med oss, det är väldigt skönt. Hade Nico (Mortensen) haft några som helst marginaler med sig de senaste två matcherna så hade han ju gjort minst två mål redan innan. Men det var nog skönt för honom att visa att han har de där målen i sig."

Efter en trevande inledning tog Öster runt femte matchminuten ett tydligt grepp över initiativet. I sjätte minuten bjöd Calle Johansson gästernas kapten Sellin på en tjusig åktur och tog sig in längs med kortlinjen men fick bollen lite för långt från sig och nästa försvarare kunde drämma ut bollen till hörna. När bollen landade gos Petar Petrovic i ett bra läge hade domaren dock hittat en frispark i försvarets favör och blåste av.

Två minuter senare såg vi bra samarbete i Östers anfallspar när James Keene nickskarvade fram bollen till en fri Nicolas Mortensen som drämde in bollen i bortre krysset men dessförinnan var avvinkad för en tight men på repriserna till synes korrekt offside.

Bara sekunderna senare var det gästernas tur att skapa en första riktig målchans, och Öster hade nog lite flyt att Sellin gick på eget avslut och drämde bollen stenhårt i burgavelns utsida istället för att leta ett inspel till den medspelare han hade inne i boxen.

Därnäst kom en av få riktigt diskutabla situationer i matchen, när James Keene går upp helt korrekt (vilket alla repriser visar) i en nickduell och hans isländske motståndare slänger sig handlöst i marken och håller sig för ett ansikte som inget varit nära, varpå Keene - gissningsvis av gammal domarvana - får ett sällsynt omotiverat gult kort.

Öster tog över mer och mer av spelet och i 18e minuten fick vi se fint samarbete på vänsterkanten när Oliver Silverholt fick tillbaka bollen från Petrovic men lyfte inlägget lite för högt för att Keene skulle kunna få någon kraft i sitt nickavslut.

Öster vann dock som oftast snabbt tillbaka bollen och inte minuten senare tog sig Johansson runt fint på den högerkant där han för dagen huserade och lyfte bollen in framför mål. Där lade Brages mittback alldeles för mycket energi på att kontrollera Keene och tappade Petrovic som kunde måtta och precisionsnicka in ledningsmålet tätt tätt invid vänstra stolpen.

Därefter fortsatte Öster rulla runt bra utan att skapa några lägen, och istället blev det farligt åt andra hållet halvtimmen in i matchen i ett av få Brageanfall. Stefan Karlsson fällde Hellberg några decimeter utanför straffområdet och på den resulterande frisparken klev (till absolut ingens förvåning) Andersen fram och knorrade bollen snyggt förbi muren men i stolpens utsida.

Efter mer spel på mittplan klev Brage fem minuter före paus fram ordentligt när lagkapten Sellin väggade sig in i straffområdet och resolut tryckte in kvitteringen i bortre krysset.

Öster tog initiativet direkt från start efter paus och var nära en bra chans i 47e minuten när Karlsson lyfte in bollen mot Keene som togs hårt men inte fick något domslut med sig. Öster vann dock snabbt tillbaka bollen och var nära igen med ett lågt inspel från vänster där Keene mötte på första stolpen men avslutet styrdes ut till hörna.

Öster bet sig kvar runt Brages straffområde och vann boll i viktiga lägen och i 49e minuten drog Petrovic på ett lågt hårt skott som målvakten inte kunde hålla, och på returen dök Mortensen fram och stötte in sitt första mål i Östertröjan.

Efter stort spelövertag för hemmalaget tog sig Brage in i spelet tio minuter efter paus. När man såg ut att bygga upp spelet mot en kvittering svarade Öster på bästa sätt: Calle Johansson snodde bollen utanför straffområdet och skickade en 40-metersboll upp på Mortensen, som bara vände runt sin ensamme försvarare och satte av mot mål. Trots tappad fart mot slutet täckte dansken bollen så ingen försvarare kunde nå den och avslutade stenhårt upp i högra krysset.

Därefter kom ett snabbt bakslag bara minuten senare när Brage räddade bollen kvar i spel på kortlinjen och spelade in framför Östers mål, varpå Österförsvaret rensade rakt på Hellberg som dunkade bollen via ribban och marken upp i nättaket.

I 65e minuten visade Mortensen smartness när han jagade en boll ensam långt ute vid sidlinjen högt på offensiv planhalva, och sprang in i försvararens löpväg för att få en frispark istället för ett otacksamt 1-mot-3 läge. Frisparken höll på att bli farlig när Petrovic slog den snabbt mot Johansson som sprang sig fri men var några decimeter från att få tillslag på bollen.

Nitton minuter före full tid kom nästa chans för Öster att stänga matchen och Mortensen att bli än större matchhjälte. Stefan Karlsson måttade en välriktad boll med vänstern mot bortre och Mortensen visade vilja när han störd av en mittback ändå var tåspetsen från att peta in sitt tredje för dagen.

Med kvarten kvar av matchen var det inbytte Simon Alexandersson som fick en jättechans att spika igen matchen. Efter ett jätteförarbete lyfte Petrovic bollen mot första stolpen där Alexandersson fanns och nickstyrde bollen tätt tätt utanför bortre stolpen.

I 77e minuten kom så en farlig kvitteringschans när Österförsvaret inte lyckades få undan bollen efter en Bragehörna men en välplacerad Johan Persson fick undan bollen när den var på väg mot tom bur.

Strax därefter bytte gästerna in talangen Noa Williams som bara någon minut senare tackade för förtroendet genom att vara ytterst nära att kvittera, men ynglingens knorrade avslut gick via stolpens insida bakom Mehic och ut igen.

Efter en lugnare period hettade spelet till de sista minuterna. I 89e lyfte Brage in en bra boll från vänsterkanten som veteranen Liljestrand borde gjort mer av än att nicka den halvannan meter utanför högra stolpen.

Istället skulle Öster ge sina supportrar lite ro när inbytte Mattias Pavic snappade upp bollen halvvägs in på offensiv planhalva, avancerade nästan fram till straffområdet och sedan klippte in 4-2 med vänstern lågt invid högra stolpen.

Två minuter senare var Pavic nära att få även en assist efter en fin boll in i straffområdet till Calle Johansson, men försvaret kunde jobba ut bollen till hörna och sedan spelade de rödblå mest av tiden som var tillagd.