Härlig vändning mot serieledarna

Ett tidigt baklängesmål på straff efter en oturlig hands kunde - och borde - ställt till det men årets upplaga av Öster kan inte stava till uppförsbacke och tog istället över matchen totalt. Mot ett lag som spelmässigt är ett av de absolut bästa i serien tog vi över fullständigt och även om man var orolig för deras farliga omställningar i slutet var 2-1 i underkant.

Aliev, Gabrielsson, Lundahl Persson

46' Thorisson (Johansson), Mörfelt (Seger)
81' Aliev (Rodic)
88' Ljung (Söderberg)

Mer statistik på förbundets matchsida och på fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max.

TOBBE OM MATCHEN:

"Vi går in i den här matchen medvetna om att vi möter serieledarna, som fortsatt mår väldigt bra. Vi har förberett oss bra i veckan, men gick in i matchen lite väl försiktigt. Vi hittade inte riktigt den här triggern när vi vågade frigöra oss från vår opposition och gå fullt ut. Det tog oss några minuter att få rätsida på det, men vi växer in i det och får ett antal bra anfall i Östers väg att spela fotboll.

Vi gör några byten (i halvtid) och får ett momentum några minuter in i andra halvlek som passar oss väldigt bra. Vi får tryck på dem och drar nytta av någon dags extra vila och det vi har förberett spelarna på inför denna säsongen - att orka spela fotboll i denna hastigheten vilket jag tycker visar sig och blir utslagsgivande.

Jag hade blivit väldigt besviken om vi inte vunnit med tanke på hur matchen såg ut och de målchanser vi skapar.

Jag vill tillägga att det spelarna gör där ute, från målvakten och framåt och även bänken, det de bjussar på en sån här dag det kommer inte alltid att leda till seger men det sätt de bjussar på sig själva, tömmer sig... Man blir tårögd när man ser dem utföra såna här prestationer och ge så mycket av sig själva.

När du kommer upp i den här publiken på läktarna och East Front fyller på som de gör och stöttar i 95 minuten så blir det ju viktigt för oss också, det är en oerhört härlig känsla.

Jag vill tro att Landskrona mår så pass bra att det är inte de som tappar utan vi som driver på med vår mentalitet och behöver kliva de där procenten extra för att få utdelningen."

Det syntes från start att det var två lag som hade stor respekt för varandra som möttes på Vismans slitna gräs den här soliga onsdagskvällen. Båda lag såg inledningsvis mer oroliga ut för att göra misstag än våga själva, men trots det kom matchens första målchans på ett utnyttjat misstag.

Niklas Söderberg högg i femte minuten på ett lite slarvigt inkast djupt på gästernas planhalva, och väggade sig inåt med Adam Bergmark Wiberg till ett riktigt jätteläge men Kaddoura visade varför han utmanar Wallinder om titeln som seriens bästa målvakt och fick ut vänsterfoten i en parad på Söderbergs låga avslut.

Efter fortsatt baslinjespel där båda lag var måna om att inte gå bort sig kom så i 14e minuten vad som borde blivit - och på på ett helt annat sätt blev - ett avgörande moment. Landskrona bollade runt innan de lyfte in bollen från högerkanten och träffade armen på Ivan Kricak. Live såg straffen helt solklar ut, på repriserna kan man med god vilja se att han försöker få undan armen och det tar högt upp men i vilket fall var det omöjligt för domare Oppong att göra annat än peka på straffpunkten. Straffen placerar Edvardsson sedan så bra att den är otagbar fast Wallinder går åt rätt håll.

Dessbättre fungerade målet som en väckarklocka för ett Öster som sedan tog över det mesta på plan. Bara minuterna efter straffen rullade Adam Herdonsson (för dagen - inledningsvis) tillbaka på högerbacken - och David Seger upp skåningarnas försvar två gånger om och den andra såg det riktigt lovande ut innan bollen fastnade på en egen spelare och de svartvita rensade ut till hörna.

Denna resulterade dock bara i en stökig situation innan hörnan där Mattis fick gult för att en BoISare sprang in i honom och fick ont, och när hörnan väl slogs blev det den första av fyra för kvällen som blåstes av som frispark för bortalaget av mer eller mindre vaga anledningar. I detta fallet var det dock extra udda då Kaddoura hoppade in i Mattis för att sedan örfila honom i landningen, men alltså fick frisparken med sig.

I 24e minuten öppnade Östers kvitteringsjakt sedan för ett av få riktigt bra lägen för Landskrona, när Dzabic tog sig runt fint till vänster och serverade en riktigt fin boll in framför mål men Sachpekidis inte ville sträcka ut ordentligt och den stack förbi alla.

Sachpekidis rullade sedan in bollen i nät minuten senare men var då sedan länge avblåst för en tydlig offside.

I 26e minuten bjöds vi sedan på ett riktigt drömmål. Seger, Kusu och Herdonsson trillade runt bollen på högerkanten innan den sistnämnde lyfte in bollen framför mål där Rodic drog till på en rejält svår volley men satte den bergsäkert upp mot högra krysset.

Ur nästan ingenting fullbordades nästan vändningen i 32a minuten när Herdonsson tog sig inåt i plan och klippte till med vänstern, en boll som knorrade sig mot vänstra krysset men som Kaddoura precis kunde stöta undan och hade marginalerna med sig när en försvarare kunde nickstyra bollen förbi en annars helt fri Rodic.

Fem minuter senare borde vi fått ut mer när Theodor Johansson smygskarvade en låg boll från Adolfsson fint fram på Seger som klippte in ett rappt inlägg på Bergmark Wiberg som kom nån bråkdel av en sekund sent på bollen och styrde nicken ut över kortlinjen.

Bara minuten senare kom en ny fin boll från Johansson in på Bergmark Wiberg som klackade inåt på Seger. Seger föll sedan på ett vis som må se billigt ut från de kameravinklar som finns, men för oss i sydvästra hörnet inklusive assisterande var det en kragryckning av rang - stackars Seger åkte baklänges i luften ab rycket - och domaren blåste omedelbart för straff.

Fram klev en ABW som dessvärre nog var lika nervös som vi på läktarna och placerade bollen några decimeter utanför vänstra stolpen.

Som den vinnarskalle han är lät sig inte Bergmark Wiberg nedslås och i 39e minuten vann han en svår nickduell mot Dzabic och fick ut bollen på Rodic som knorrade den mot högra krysset men Kaddoura räddade igen. På returerna hade både Seger och Söderberg bra avslut som täcktes av försvarare som kastade sig uppoffrande.

Efter paus tog Öster åter tag om spelet, men det var ändå gästerna som kom till första farligheten. Vänsterbacken Rahmani avancerade i mitten och klippte sedan till rejält, ett avslut som Wallinder inte kunde hålla men lyckligtvis hann först på sin egen retur.

Öster fortsatte sedan ha mycket boll men hittade inte in framför mål. I 54e minuten var det dock nära flera gånger om. Först lyfte Bergquist in ett inlägg som smet precis över Herdonsson, och när Thorisson snappade upp andrabollen spelade han inåt på Kusu som avslutade stenhårt mot högra burgaveln men målvakten hann ner och kunde peta undan bollen. Returen skickade Herdonsson hårt in mot förnamnen Bergmark wiberg vid första stolpen men en försvarare kunde rensa ut till hörna.

I 59e minuten kunde vi sedan fått se ett nytt konststycke när Öster anföll med fyra man i en fin linje och Mörfelt lyfte in bollen mot första stolpen men Söderberg kunde inte riktigt styra det svåra avslutet på hoppvolley utan satte det en bit utanför. Minuten senare var det Herdonsson (nu inflyttad som åtta sedan Thorisson kom in i paus) som visade känsla när han vände sig förbi och avslutade lågt men utan att riktigt hota en så bra målvakt som Kaddoura.

I 61a minuten var Kaddoura dock nära att bli en meme på sociala medier när han drällde med bollen alldeles för länge, höll på att bli av med den till Bergmark Wiberg och sedan med nöd och näppe skickade rensningen över egen kortlinje.

Mitt i Östers jakt var Landskrona i 65e minuten nära ett bra läge när Egnell slog en fin boll fram på Ihler, som vad Östers backlinje än tyckte var en meter onside och som seriens skytteligaledare borde kunnat göra något av ett sånt läge men valde att vika utåt och vända för att försöka spela inåt. Sedan gjorde Dzabic ett tappert försök men fastnade mot tre rödblå försvarare och istället var Öster nära en omställning men Herdonssons långa lyftning stack ett par decimeter för högt för att Bergmark Wiberg skulle få med sig den.

Efter mycket boll för Öster och ett antal hörnor jobbade gästerna så fram en offensiv hörna kvarten före full tid. Det kunde blivit riktigt farligt när den skickades mot kapten Andersson i bortre delen av straffområdet som nickade mot mål - oklart om Wallinder skulle hunnit dit - men en välplacerad Bergmark Wiberg kunde utan bekymmer nicka undan bollen.

Två minuter senare hade Kricak sökt sig uppåt i banan och hittade en fin yttersida fram mot ABW som hade ett jätteläge - men tyvärr hade hunnit halvmetern offside när passningen slogs och blev avvinkad.

Nu började gästerna ha allt svårare att hänga med och i 78e minuten var det väldigt nära, när Rodic stack fram bollen fint på Bergmark Wiberg som blev fri men i avslutsmomentet lyckades en försvarare styra bollen ut till hörna.

Förutom en frisparksvariant mot Söderberg på bortre stolpen tio minuter före full tid som avslutades med en svår volley över såg Östers jakt på ett ledningsmål sedan ut att mattas av lite.

Fyra minuter före full tid vann inhoppade Alibek Aliev bollen mot två svartvita i mittcirkeln och spelade bakåt till Söderberg. Denne skickade bollen ut till vänster på Bergmark Wiberg som avancerade, och jag tror inte jag var ensam om att muttra lite när ABW vek inåt och sökte skottläge fast han hade tre man med sig in anfallet, men sen kom det där avslutet han så ofta hittar från positionen i straffområdets yttre hörn, och som så ofta förut satt bollen med rätt skruv otagbart för målvakten i bortre burgaveln.

Sedan inleddes nästa nervösa vänta, skulle Landskrona vakna till och kunna jaga in en kvittering? I 90e minuten kunde det kommit på, ett inlägg från vänster men kapten Andersson fick inte riktigt kraft i den svåra nicken och Wallander kunde plocka den utan att svettas.

Precis inne på den första av fem stopptidsminuter kom chansen att spika igen matchen. Bergmark Wiberg kom rusande till vänster igen, och när backen höll igen för att inte gå på hans vändning inåt stack han istället framåt och rullade en bra boll in framför mål mot Aliev, men en dykande försvarare kunde rensa till hörna.

Tre minuter in på stopptiden kom sedan nästa jätteläge. Mörfelt tog med sig bollen från egen planhalva och hade både ABW och Aliev med sig till vänster, men höll i bollen nån sekund för länge och fastnade precis i den sista dragningen när han skulle ta sig förbi Jonsson och tappade bollen.

I slutsekunderna blev det spännande när gästerna fick en frispark och lyfte upp målvakten som kom till matchens sista avslut som blev en framspelning till egen spelare, men Kricak stod för en briljant brytning och spelarna fick fira med en högst uppskattad kullerbytta framför klacken.