"Halmstad ett nummer för stora"

Efter sex raka hemmasegrar bröts sviten rejält mot ett Halmsstad som  - till skillnad från i bortaförlusten mot dem i augusti - var klart starkare. Som Denis Velic sammanfattar matchen:
- Vi pratar om att tävla man mot man och vinna kampen mot sin egen motståndare och jag tror vi förlorar alla inklusive mig på tränarbänken. Vi är för långt ifrån idag, tyvärr.

Mortensen - Keene

46' Alexandersson (Keene), Pavic (Johansson)

Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag gratulerar Magnus och Halmstad till en bra genomförd match. Men jag är självklart jättebesviken, vi är inte ens nära om jag ska vara helt ärlig. Tyvärr är Halmstad ett nummer för stora för oss idag och vinner helt rättvist.

De gör det de ska göra och vi gör precis tvärtemot det vi kommit överens om. Vi visst om att det skulle bli en tuff match fysiskt, mycket duellspel kring deras forwards och andrabollsspel men vi förlorar kampen över hela banan idag. Vi pratar om att tävla man mot man och vinna kampen mot sin egen motståndare och jag tror vi förlorar alla inklusive mig på tränarbänken. Vi är för långt ifrån idag, tyvärr.

Vi har en tendens efter 2-0 att få lite bättre grepp på det, vi kommer runt på kanterna och sätter in ett par bollar. Jag tror det är Simon som har ett läge nånstans runt 70 minuter som vi missar men totalt tycker jag vi är för långt ifrån. Det är en liten bra period men det är alldeles för lite och det är inte där matchen förloras.

Fotboll är tufft och hårt och särskilt när planen ser ut så här så gäller det att vinna flest dueller men det gör vi inte idag, tyvärr.

Vi måste prestera bättre, spela bättre fotboll, annars är det ingen diskussion. Vi märker hur långt vi är ifrån ett lag som är på väg upp i Allsvenskan, så vi kan ju ta det som en måttstock."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

På en otroligt svårspelad "gräs"matta (första oprovocerade halkningen skedde innan minuten gått och gav sånär HBK ett bra kontringstillfälle) bjöds det inte på något skönlir och faktiskt inte mycket spel alls. Lagen stod för några halvchanser var - där Petar Petrovics ryck och inlägg centimeter över huvudet på Calle Johansson i 23e minuten var Östers klart bästa - innan skillnaden i spets visade sig i 31a minuten.

Efter ett snyggt uppspel på vänsterkanten rullades bollen in i mitten till synes onåbart långt bakom Boman, som ändå på något sätt nådde bak och bläckfiskade åt sig bollen innan han vände runt och förpassade den in i mål nere vid högra stolpen.

Bara minuten senare kunde gästerna mycket väl utökat sin ledning när en hörna ledde till dubbla tunga avslut som båda täcktes av kapten Stefan Karlsson innan Silverholt kunde rensa ut bollen.

ANDRA HALKVLEK

Efter paus blev det desto mer fart. Redan i 48e minuten lyfte HBK en boll på Karim, och för att inte släppa ghananen fri slog Karlsson en något ovårdad boll hemåt som tvingade Damir Mehic att slänga sig och rädda, vilket ledde till en indirekt frispark (den andra på tre matcher på Visma Arena, när såg vi senast en dylik senast i en Östermatch?) som gästerna dessbättre inte kunde utnyttja och inte heller tjata till sig en straff sedan den täckts ut till hörna.

Nio minuter in i andra tändes hoppet lite när vi fick en frispark i "favoritläget" 35m ut på vänsterkanten, och det blev farligt även denna gång. Tyvärr nådde ingen rödblå fram på Petrovics svepande boll och gamle Österbekantingen Malkolm Nilsson (nu med extra efternamnet Säfqvist) kunde bekvämt snappa upp bollen.

Minuten efter kom ett moment som lär dela publiken men i skribentens värld stjäl Nicolas Mortensen bollen och Baffoe sparkar liggande till för att inte låta dansken komma iväg mot mål,vilket måste rendera minst gult kort. Andra, inklusive domare Sundell, må tycka att det var "spel på bollen" och därmed kosta Öster minst en frispark i bra läge.

Istället skulle vi strax därefter, i 60e minuten, få se ett nytt mål för gästerna när Karim ur väldigt misstänkt offsideläge sprang sig fri på en boll från Johansson och iskallt rullade in 0-2 i vänstra burgaveln.

Fem minuter senare fick vi ändå två Österchanser på kort tid. Första pricknickade Mortensen ett inlägg mot vänstra stolpen men Nilsson-Säfqvist var med bra och kunde peta det välplacerade avslutet utanför stolpen. Öster behöll spelet och halvannan minut senare vann Mortensen en nickduell med målvakten långt ut i straffområdet men dessvärre fanns ingen mer rödblå på plats för att ta tillvara det vidöppna mål som uppstod.

Kvarten före full tid borde Öster satt lite nerv i matchen genom att reducera när man efter snyggt spel på vänsterkanten rullade snett inåt bakåt till Marc Rochester, vars stenhårda avslut fastnade på Alexandersson, som kunde ta med sig bollen men tyvärr skickade avslutet en bit utanför högra stolpen.

Minuten senare var Öster nära reducering igen när Karlsson knoppade ett fint inlägg på Mortensen, som tyvärr hade lite för mycket Baffoe hängande i tröjan för att kunna hålla nickavslutet på mål.

Elva minuter före full tid försvann så allt hopp om en poäng när nyss inbytte Kamara vände snyggt och blev helt fri med Mehic, som missbedömde utrusningen och bjöd sierraleoniern på en rejäl luftfärd som inte kunde resultera i annat än straff plus gult kort varning.

Halmstad toppar straffmålsligan och Kroon utökade denna ledning när han kallt placerade in 0-3 via högra stolpen.

Siffrorna kunde varit ännu värre då HBK i 84e minuten efter en snabb omställning kom upp med tre spelare mot Rochester och Mehic men när Allansson osjälviskt spelade överbollen till en helt fri Svedberg krutade denne bollen halvmetern utanför det öppna målet.

Öster hade sedan en reduceringsboll inne på stopptid efter att Nilsson-Säfqvist inte kunnat hålla Petrovics hårda skott och Alexandersson petat in returen, men lite typiskt blev det bortdömt på en obegriplig offside.