Genrepsseger mot Kalmar

Efter en första halvlek som inleddes tveksamt jobbade vi oss in i genrepet mot Kalmar och dominerade andra halvlek mot ett hemmalag som då hade bytt in många unga spelare. Tränare Martin Foyston känner ändå att den klara segern var ett styrkebesked trots detta.
- De började med sitt starkaste lag och vi med vårt. De byter in många yngre spelare men om de är med här så ligger de nära deras A-trupp, så oavsett är det ett bra lag vi möter.

Herdonsson, Gabrielsson, Johansson, Mörfelt, Pijaca

46' Herdonsson (Varmanen), Mörfelt (Rodic)
78' Johansson (Bergquist), Gabrielsson (Aliev)
86' Bladh Pijaca (Kusu), Adjei (Bergmark Wiberg)

Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"I början av matchen var vi för stressade när vi vann boll. Vi hade lösningar men besluten tog för lång tid. När vi sedan gjorde 1-1 fungerade det som en vändpunkt där vi började tro på oss själva i vårt spel. Vi pratar om det i varje match att om misstag kan diktera vårt spel så är vi inte starka nog, och jag tycker vi såg det idag, att även när vi gjorde misstag kunde vi hitta lösningar och gå vidare.

Andra halvlek handlade bara om oss, vi sa i halvtid att nu ska vi gå ut och visa vårt spel. Taktiskt såg vi vad de ville göra och fast de är ett väldigt smart lag i hur de vill spela så hittade vi lösningar. Hur spelarna tog sig an andra halvlek mot ett av Sveriges bäst spelande la visar att vi är beredda att gå in i serien.

Jag tycker vi har hittat in i vårt spel sedan ett tag, det svåra är att hitta rätt i matchen när spelet ändrar sig, olika tempo och att inte låta det påverka vårt spel idag visar vi det och borde gjort ett par mål till. Men riktigt kul att flera olika spelare gör målen, det här var en bra avslutning på en riktigt bra vecka.

De började med sitt starkaste lag och vi med vårt. De byter in många yngre spelare men om de är med här så ligger de nära deras A-trupp, så oavsett är det ett bra lag vi möter."

Östers lägervecka på Ekerum avslutades med träningsmatch mot Kalmar FF på en vackert belägen plan mitt ute på golfbanan. Oavsett vad rubriken säger så var det inte ett orutinerat Kalmar som inledde matchen - förutom nyförvärvet Gersbach från MLS och P19-löftet Isa så var resten av startelvan spelare som spelade majoriteten av sina matcher i Allsvenskan ifjol. Som i flera andra matcher mot Allsvenskt motstånd visade vi inledningsvis alldeles för mycket respekt för motståndet och föll in i ett försvarsläge som inte passar detta Österlag särskilt väl.

I sjätte minuten skapade vi så ett första riktigt anfall och då blev det farligt direkt. Lukas Bergquist lyfte in bollen från vänster mot mål och Daniel Ljung gick upp i duell mot KFF-målvakten Brolin, som tappade bollen men Gersbach kunde rensa framför fötterna på Tatu Varmanen som annars haft öppet mål.

Tre minuter senare var hemmalaget så nära att få utdelning på sitt spelmässiga övertag, när en fin lyftning från Gojani mot hemvändaren Jonathan Ring tvingade Varmanen att nickrensa ut till hörna. Denna rensades ut mot Gersbach som drog till från distans, ett skott som såg ut att sticka metern utanför högra stolpen men styrdes sent och blev riktigt lurigt, men Carl Lundahl Persson visade bra reflexer och vände och hann ner och plockade bollen.

Gersbach låg även bakom nästa Kalmarläge när han i 13e minuten skickade in en hård låg boll framför mål där Isa fanns i bra läge men styrde avslutet högt över.

Just här var det inte mycket som talade för Öster och i 18e minuten blev det riktigt farligt när ett slarvigt uppspel fastnade på Ring, som fick bollen till Gojani och sedan tog en bra löpning innan han gjordes ner och fick frispark precis utanför Östers straffområde. Frisparken slogs rakt i muren och blev istället ett bra omställningsläge när Vladimir Rodic lyfte ut bollen i mitten och Adam Bergmark Wiberg tog sig runt två spelare och stack, men hamnade lite ur vinkel och hittade inte någon bra boll mot de spelare som kom med upp i anfallet.

I 22a minuten kom sedan hemmalagets ledningsmål på en fin individuell prestation. Trenskow fick bollen ute till höger, gick inåt i plan och dunkade upp bollen med vänstern stenhårt i bortre krysset.

Sex minuter senare borde Öster kunnat skapa ett riktigt farligt läge. Rodic jobbade bra i eget straffområde och spelade upp bollen längs högerkanten på Varmanen, som såg en öppning för Alibek Aliev framåt, men bollen förbi Sjöstedt blev lite för snål och Kalmarförsvararen hann på en innan Aliev hann dit.

Nu hade Öster släppt på bromsen och i 32a minuten gav det utdelning. Seger hittade en bra boll från egen planhalva upp på Rodic som bara tog löpningen framåt och levererade en perfekt boll längs marken precis bakom KFFs backlinjen mot bortre stolpen där Aliev smugit sig fram och petade in kvitteringen.

Efter målet tog Öster tag i spelet på ett helt annat sätt och var nu det lag som länge belägrade offensiv planhalva, men närmre än en fin lyftning från ABW mot Aliev som försvaret precis kunde rensa kom man inte.

Fem minuter före paus jobbade Kalmar istället fram en hörna från höger, och precis som så ofta denna försäsong fick vi bekymmer på en hörna. Lundahl Persson kom ut sent och nådde inte bollen varpå bjässen Saetra kunde nicka ner den framför mål, där flera Österspelare försökte täcka utan att få bollen på armarna men Magashy nådde dit med en fot och kunde peta in 2-1.

Minuten före paus spelade Öster sedan runt bollen bra på vänsterkanten en bra stund innan Bergquist lyfte in bollen. Aliev fick dyka åt fel håll och kunde inte få nicken på mål men i andraläget vann Varmanen boll och drog till, men avslutet studsade i famnen på Brolin.

Efter flera byten i paus från båda lag var det inledningsvis lite försiktigt i andra halvlek, men i 49e minuten började det hända saker. Först lyfte Gojani en fin boll upp på en helt fri Isa som kom ur misstänkt offsideläge, men en riktig älgrusning av Mattis Adolfsson, av den sorten vi var så imponerade av när han först klev upp i seniortruppen, gjorde att Österbacken kom ikapp och sedan bara kunde utnyttja sin storlek mot Isa som bara gick omkull när han försökte bryta inåt mot den store mittbacken.

Bara knappa minuten senare blev det farligt åt andra hållet när Kalmarförsvaret slog bort en boll i eget straffområde som Albin Mörfelt kunde stjäla, men kom ur vinkel och försökte tyvärr passa inåt istället för att gå på eget avslut och en försvarare kunde få foten mellan.

Trots två byten på högerkanten i halvtid klickade denna sida direkt och i 51a minuten fick vi se ett riktigt tjusigt anfall. Ljung rullade upp bollen på Mörfelt, som passade vidare upp mot Adam Herdonsson som överlappat och skickade ett hårt lågt inlägg mot första stolpen där Aliev mötte men endera släppte eller styrde vidare till Bergmark Wiberg som kunde trycka in bollen i öppet mål.

Bara två minuter senare borde nog även trean kommit när Herdonsson skickade in ett nytt fint inlägg, denna gång från 20 meter ner i plan in mot målområdet där både Seger och Aliev var i stort sett fria men Aliev inte alls fick till nicken som gick mer ut mot sidlinjen än på mål.

I 56e minuten fick KFF:s Saetra matchens mest givna gula när han slet tag i Aliev och kastade omkull denne, trots att Kricaks långa uppspel inte ens var i närheten av att nå österanfallaren. Frisparken från 30 meter såg relativt ofarlig ut tills Adam Bergmark Wiberg steg fram och smekte den precis över muren via högra stolpen in i nät.

Fem minuter senare var det nära igen när Mörfelt lyfte in en bra boll och Aliev än en gång blev helt fri i mitten men styrde nickskarven precis över ribban.

Östers fjärde mål i 76e minuten var precis som det andra en följd av en upprullning längs högerkanten. Ljung hämtade boll nere på egen planhalva, skickade upp på Mörfelt som slog en hård boll ner mot kortlinjen där Herdonsson precis hann ikapp den och skickade in framför mål där Seger mötte med högerfoten och tryckte in bollen i mål.

Även om Öster nu dominerade visade Kalmar att man kan hota. Åtta minuter före full tid stal Gojani boll högt och spelade in till Andersson, som kanske gick omkull enkelt men med lite god vilja från domarens sida nog kunde fått en straff med sig.

Matchens sista riktig heta läge kom sedan för Öster i 83e minuten, när Theodor Johansson skickade in bollen från vänster, Oskar Gabrielsson vann tillbaka och rullade bollen bakåt till Seger som avslutade hårt men tätt över mål.