Genomklappning i Göteborg

Efter en lovande inledning där Öster radade upp chanser föll man ihop totalt efter att Qviding prickat in två mål via ribban i första halvlek. När Öster sedan inte alls fick fart på sitt jagande i andra halvlek var den bakslaget ett faktum.

Lägg till det att både Kalle Lindblad och Patrik Bojent fick bytas ut med skador så var Göteborgsresan en av de tuffaste matcherna på länge.

Tillägg: Bojents skada uppges efter matchen vara en sträckning snarare än en bristning, så förhoppningsvis inte fullt så allvarligt som det först såg ut.

QVIDING FIF - ÖSTERS IF 3-0 (2-0)
11' 1-0 Beqiri
31' 2-0 Bayat
63' 3-0 Wängberg

Söderberg - Strömberg

12' J Andersson (Lindblad)
62' Wihlborg (Rajalakso)
68' Nurkic (Bojent)

Statistik finns på förbundets matchsida.

Alla bilder och video: Andreas Nilsson/bilderna.it

Qvidings må, Henningssons stolpnick och Strömbergs handssituation:

Första halvlek

Om Öster tidigare sett tveksamma ut i inledningen satte man full fart direkt på Valhalla IP mot Qviding. Redan i andra minuten fick man hörna och skapade två rejäla målchanser. Först nickade Karl-Johan Lindblad mot första krysset där en försvarare dessvärre fanns på plats och nickrensade på mållinjen. Momentet efter rullades bollen in från höger till Rajalakso som styrde den i bortre stolpens insida men på returen kunde försvaret rensa.

Tre minuter senare låg ett uppspel från Velic än en gång bakom ett farligt läge. Söderberg tog en bra löpning och lade in en låg boll mot Strömberg som under hård uppvaktning var någon decimeter från att nå bollen. På hörnan som följde - efter att Rajalakso tvingat en försvarare att lägga ut bollen) - lyfte Velic högt och Iversen i Qvidings mål missade när han skulle plocka ner bollen, men bakom honom fanns tyvärr ingen av de för dagen vitblå Österspelarna utan försvaret kunde lugnt rensa undan.

I sjunde minuten var det dags igen från den högerkant där Öster hade lekstuga. Henningsson lyfte in en boll som både Strömberg och Rajalakso stormade fram mot, men i sin iver att nå fram lyckades någon av dem åkalla domare Maqedoncis vrede och fick frispark blåst mot sig.

Efter ytterligare några mindre farliga Österanfall drog hemmalaget upp sitt första dito i elfte minuten, och resultatet kunde inte varit mer lyckat. Från en position fem meter söder om där Borg klippte in sitt legendariska kvalmål mot just Qviding 2010 slog Agon Beqiri till och prickade in 1-0 via ribban ur tomma intet.

Nu jämnades bollinnehavet ut men Öster fick fortsatt stora ytor och i 14e minuten såg det väldigt lovande ut när Henningsson drog upp ett anfall i mitten och hade med sig Strömberg och Rajalakso till vänster. När hans passning (avsiktligt eller ej är svårt att säga) passerade Strömberg och nådde Rajalakso istället hade denna tyvärr hunnit precis offside och fick se sig avvinkad.

Hemmalaget kunde smita mellan när Öster lyfte upp laget och i 21a minuten kunde det gett utdelning. Efter en kort vänsterhörna hittade bollen in till Beqiri som än en gång fick skjuta tämligen ostört, men denna gång skickade han dessbättre bollen över högra krysset. Fyra minuter senare visade hemmalaget upp sitt snabba omställningsspel när man anföll på vänsterkanten och rullade in en låg boll som nådde Sandberg i mitten, men på dennes styrning var Rydén med bra och kunde plocka avslutet.

I 27e minuten visade Öster åter upp bra spel när man kortpassade sig runt innan bollen lyftes kort mot en Henningsson som kom i bra fart och nådde genom men var en halv sekund efter målvakten fram till bollen. Istället skulle det vinröda hemmalaget visa nytt prov på sin effektivitet. Efter en hörna Öster inte alls borde släppt till spelade man en boll längs marken in till Arash Bayat som klippte till från närmre håll men måste ha prickat i stort sett samma fläck på överliggaren som Beqiri gjort tjugo minuter tidigare och förstås med samma resultat - otagbart för Rydén.

Målet fick även Öster att tappa farten och fram till paus hann man bara med två någorlunda chanser - en frispark från Velic i 43e minuten som Iversen styrde till hörna och två minuter senare ett avslut där Velic fick bollen i bra läge i mitten men drog bollen halvmetern över ribban.

Andra Halvlek

Den förväntade Österanstormningen efter paus uteblev tyvärr, och halvlekens första läge gick till hemmalaget när man i 49e minuten kom två man stormande på ett lågt inlägg och tvingade Rydén till en bra räddning - som tyvärr inte räknades eftersom det visade sig redan vara avblåst för offside.

Fem minuter efter paus hotade Öster ändå ordentligt när Söderberg jobbade hårt på kanten och sånär nådde Strömberg med ett inlägg, men försvararen Alö precis nådde mellan och styrde bollen stenhårt precis utanför höger stolpe till hörna. I 56e minuten drog Bojent upp bollen längs vänsterkanten och lyfte in ett bra inlägg som både Strömberg och Henningsson rusade på. Den förste föll efter uppvaktning av en försvarare och blev mycket förgrymmad över att inte få straff för tilltaget, men Henningsson nådde bollen och tryckte nicken ner i backen men Iversen hann ner och kunde dessutom hålla bollen.

I 63e minuten kom så nådastöten när hemmalaget än en gång vädrade en inövad variant på en fast situation. En frispark i bra läge rullades istället inåt och efter avslutet kunde Qvidingspelare inte bara en utan två gånger - efter bland annat an bra enhandsräddning av Rydén - nå först och ta nytt avslut och på tredje försöket drämde August Wängberg upp 3-0 i nättaket.

För att hitta positiva detaljer så fortsatte Öster jobba bra offensivt trots det stora underläget. Med 25 minuter kvar väggspelade sig Bojent genom och lyfte en fin boll över försvaret där Henningsson mötte vid bortre stolpen men tyvärr placerade nickavslutet i målramen. Än värre är att Bojent i inläggsmomentet drog till vänsterbenet och tvingades avsluta matchen bredvid plan - en skada som enligt rapporter förhoppningsvis inte ska vara så allvarlig som det såg ut utan vara en sträckning.

Fyra minuter senare var det nära igen när Strömberg mötte ett högerinlägg med pannan och fick till bra kraft i nicken, men bollen tvärstannade i luften halvmetern bredvid försvarare Stanisic - ett läge där Österspelarna nog hade rätt i att det mycket väl kunde blåsts för straff. Två minuter senare tråcklade Wihlborg sig snyggt genom försvaret centralt och fick ganska bra kraft i avslutet men tyvärr i perfekt höjd för Iversen att plocka.

Efter lite lugnare spel tilltog tempot sista tio minuterna. I 81a minuten hittade Nicola Ladan genom och avlossade ett bra skott mot höger burgavel som tvingade Rydén att göra en bra insats för att pressa ut bollen till hörna. Med fem minuter kvar av ordinarie speltid hotade Söderberg dubbelt. Först gled han in från höger och fick iväg ett bra avslut som Iversen tvingades styra över ribban till hörna, och på denna nådde han högst men fick lite för mycket höjd på nicken som stack en bit över.

Två minuter före full tid stod Strömberg för en bra nedtagning på straffområdeslinjen och spelade bollen inåt till Söderberg vars avslut täcktes undan till Wihlborg som fick tung träff men tyvärr satte avslutet över mål.

Matchens sista farlighet tillföll ändå hemmalaget efter att ett förvirrat Österförsvar passade en motståndare i eget straffområde i sista ordinarie matchminuten, men denne blev som tur var lika förvånad som alla andra och kunde inte ta vara på gratischansen.