Fyra målskyttar i premiären

Trots vissa svackor övertygade Öster i Superettans premiär, och kunde gjort ytterligare mål.
Spänningen varade dock ända in i slutminuterna, tills Gero och Wihlborg spikade igen med varsitt klassmål.

Zlojutro - Söderberg - Henningsson

69' Gero (Henningsson)
77' Bojent (Konate)
86' Eriksson (Zlojutro)

På bilden chippar Andreas Wihlborg snyggt in 1-4. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Öster satte full fart direkt från start i premiären av årets Superetta, och redan 90 sekunder in i matchen var man mycket nära att ta ledningen. Ett perfekt inlägg från Andreas Wihlborg nådde en välplacerad Freddy Söderberg som skolboksnickade ner mot mållinjen, men fick se Matt Pyzdrowski i Ängelholmsmålet göra en jätteparad med foten och avvärja. Pyzdrowski skulle snart få briljera igen när Söderberg i 5 minuten drog upp ett anfall på vänsterkanten och lyfte in bollen på Zlojutro som avslutade på volley men även han fick se sig snuvad. Tre minuter senare var det nära igen när Zlojutro rann förbi på sin högerkant men Pothast hann tillbaka i sista sekund och även lyckades få insparken.

Till slut skulle Östers press ändå resultera. Efter ett anfall längs högerkanten fick Marcus Bergholtz tillbaka bollen efter ett eget avslut, och på andra försöket tvekade han inte utan drog till stenhårt på volley upp i högra krysset. Bara minuten senare borde Öster haft en ny jättechans när Wihlborg lyfte fram bollen bra och Söderberg släppte av fint för att inte springa offside, men assisterande på högra sidan ändå blåste av för detsamma på en mycket upprörd Velic, som hade all rätt att vara så. Bara minuten senare slet sig stenhårt jobbande Söderberg fri igen, men kom alldeles ur vinkel och var inte nära att få avslutet på mål.

Knappa tjugo minuter in i matchen kom hemmalagets första egentliga chans när Robin Staaf snyggt nickstyrde bollen över Vasilj till sig själv, men dessbättre hann Östers andre mittback Johan Andersson mellan och täckte rutinerat ut bollen till inspark trots hård uppvaktning.

Därefter tappade Öster allt mer av övertaget, och i 25 minuten såg det farligt ut när Sebastian Carlsen drog upp ett anfall på högerkanten. Inlägget var nära att nå Junes Barny, men Mario Vasilj fick en klack mellan och kunde styra ut bollen till hörna. Trots det kom hemmalagets kvittering något överraskande. I 29e minuten spelade Monday Samuel in bollen till Staaf, som klippte till direkt och satte bollen i bortre krysset.

Målet satte ny fart på Öster som återtog kontrollen över spelet. I 33e minuten lyfte Wihlborg in ett snyggt inlägg mot Velic men en försvarare hann mellan och kunde luftpasteja bollen bak till Pyzdrowski. Två minuter senare höll det på att bli farligt när Wihlborg rullade in en boll som Söderberg snyggt släppte mellan benen mot Velic, men fick se ett Ängelholmsben stoppa. Sju minuter före paus vände Velic runt snyggt på mitten och hittade Zlojutro, som avslutade rakt på målvakten och dessutom fick se en väldigt sen flagga för offside.

Med fyra minuter kvar till paus var hemmalaget nära att ta ledningen, då ett långt inlägg nådde Othman El Kabir (lillebror till Moestafa) som lyckligen inte fick träff på bollen vid bortre stolpen utan studsade bollen inåt i plan där även Barny missade den. Minuten senare var Velic nära att stå för en riktig delikatess när han lyfte bollen bakåt över sig själv inne i offensivt straffområde, men en försvarare hann på bollen innan den nådde Söderberg och kunde bryta. Innan halvleken var över hann hemmalaget med en farlig omställning, men när Barny såg ut att vara genom kom Konate spurtande och satte in en klockren glidtackling ut till inkast.

Andra halvlek inleddes på bästa tänkbara sätt. Innan tre minuter hade gått gjorde Henningsson ett bra ryck på vänsterkanten och spelade in bollen till Söderberg som uppmärksamt klackade bollen vidare till en helt fri Velic som kunde placera in bollen i bortre hörnet med vänstern. Därefter jämnade spelet ut sig, om än med viss fördel för Öster.

Tio minuter in i halvleken så det däremot riktigt bra ut, när Elvby gjorde ett bra jobb och spelade fram en helt fri Söderberg som dessvärre avslutade någon centimeter utanför vänstra stolpen. Med knappa halvtimmen kvar jobbade Bergholtz bra och skapade en omställning där Söderberg sånär nådde Velic med sitt inlägg. I andravågen efter att Bergholtz ånyo vunnit bollen blev Söderberg så förvånad över att inte bli avblåst för offside att han inte ens försökte ta en löpning. Minuten senare var El Kabir nära att ställa till det när han lyfte in bollen från vänster mot bortre stolpen och höll på att lura Berglund med det oväntade avslutet seglade någon meter förbi mål.

I 67 minuten hade Öster lite tur. Dahlgren drog upp ett anfall till höger och slog ett lågt inlägg rakt på Barny, som på något vis lyckades sparka hål i luften i stället för att få träff på bollen ur bra läge vid straffområdeslinjen. I anfallet efter öppnade en ursinnig Zlojutrolöpning för ett bra spel, där bollen till slut nådde Alexander Henningsson, vars avslut dock inte lyckades oroa Pyzdrowski. Minuterna senare var det nära igen. Först kom Öster tre mot två, men Velic missade Geros fina löpning och anfallet rann ut i en frispark för hemmalaget. I momentet efter vann Öster bollen direkt på Pyzdrowskis uppspel, men en helt fri Söderberg fick än en gång se sig avvinkad för offside.

Vid det här laget hade Ängelholm än en gång jobbat sig in i matchen, och framför allt Monday och Carlsen oroade, men även just inhoppade Muamet Asanovski var nära när en förlupen hörna studsade hela vägen genom straffområdet fram till honom men avslutet gick högt över. Efter en lugnare period tog spelet fart igen med dryga tio minuter kvar. Först gjorde Zlojutro en bra löpning och lyfte in ett inlägg som bara var någon decimeter för brant för att Gero skulle få pannan på det. Med sju minuter kvar gick Dahlgren runt på högerkanten, och när alla väntade sig ett inlägg drog han istället av ett skott mot första stolpen, men Berglund var med bra och kunde plocka bollen. Minuten senare Rundade Söderberg läckert målvakten, men var än en gång tveksamt avblåst för offside.

Otto Eriksson, som kom in i 86e minuten, hann med att visa upp sig. Redan efter två minuter gjorde han ett bra jobb på högerkanten och skickade in en låg boll mot Gero, men Pyzdrowski hann tyvärr mellan. Minuten senare var det Velic tur att leverera in bollen mot Gero, denna gång i luften och precis som mot Norrby klippte nigerianen till med en stenhård språngnick - denna gång dessutom otagbart placerad nära första stolpen. Ängelholm fortsatte ändå försöka framåt, vilket skulle straffa sig. Efter en frispark satte Söderberg full fart och kunde rulla fram bollen till en helt fri Wihlborg, som med en oerhört kylig chip fastställde slutresultatet till 1-4. på tre minuters stopptid var Söderberg nära att få sätta ett välförtjänt eget mål efter en framspelning från Eriksson, men avslutet strök precis utanför högra stolpen.

För fullständig matchfakta se förbundets matchsida.