Frisparksmålen sänkte Norrby

Efter två hemmamatcher mot lag som ställt upp väldigt defensivt defensivt mötte vi på lördagen ett med högre utgångspunkt, och lyckakades länge inte alls. Norrby förde spelet, särskilt efter paus men idag visade vi effektivitet och två fasta situationer säkrade årets första hemmaseger.

 

ÖSTERS IF - NORRBY IF 2-0 (0-0)

1-0 76 Pavic
2-0 85 Bergmark Wiberg
Publik: 1915

 

Öster startade med:
Nilsson
Varmanen- Berg - Stenberg - Pavic
Kusu - Hauksson
Bonnah - Kozica - Rodic
Bergmark Wiberg

Byten:
56' Engqvist (Kusu)
73' Westermark (Bonnah), Magnusson (Rodic)
87' Drott (Kozica)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Idag får vi lite av belöningen för det hårda jobb vi lagt i de tidigare hemmamatcherna där vi inte lyckats vinna. Vi jobbade riktigt hårt in i det sista. Killarna har jobbat så hårt och vill verkligen ge dem trogna publiken sin belöning och idag fick vi fira. Nu hoppas vi på bra stöd mot Örebro och att resten av Växjö vaknar och kommer och stöttar oss mot Halmstad, det vore riktigt kul med 3000 åskådare då, den här fina arena förtjänar det.

Vi möter ett lag som var en poäng från kval till Allsvenskan förra året, ett riktigt bra lag som är svårspelat. Vi visste innan matchen att det skulle bli tufft och handla mycket om att vinna andrabollar, men även att fasta situationer skulle bli viktigt. Ett mål avgör ofta såna här matcher, det har vi sett många gånger.

Jag tycker vi började matchen bra första kvarten, vilket var viktigt eftersom vi inte börjat bra hemma de två första matcherna. Den sista halvtimmen av första halvlek tycker jag svängde över mer för Norrby, de var hetast i duellspelet men kom inte till några lägen.

I paus snackade vi om att hålla bollen på marken och kontrollera spelet mer men de gav oss ingen tid och vi kunde inte styra spelet som vi ville. Till slut blev fasta situationer det som avgjorde och det är jag glad över, glad för spelarna att de får vinna här hemma. Jag vet hur viktigt det är. En hållen nolla är också bra.

Ibland blir det så, även om det är två lag som vill spela att det inte fungerar. Det kan vara att du blir för rädd att släppa in mål själv så du vågar inte ta ansvaret för ditt eget spel. Norrby spelar mycket man-man och då måste du kunna slå din spelare för att få ytor. Jag tycker att vi fick mer ytor med de bytena vi gjorde och det gav oss ett första mål som blev avgörande.

Fotboll är en konstig sport så. Mot Västerås hade vi 75% bollinnehav och 20 skott på mål men spelade oavgjort och idag har vi knappt några skott men sätter två."

 

FÖRSTA HALVLEK

Sin vana trogen från senast dröjde det bara minuten innan Öster jobbade fram sin första hörna hemma mot Norrby. Den här gången lyckades tyvärr inte den korta varianten lika bra som senast mot Dalkurd och Savolainen kunde nickrensa.

Snart  visade Norrby dock ett helt annat spel än tidigare bortalag på Visman, och trots att detta borde passat vårt spel  lyckades boråslaget störa på ett helt nytt sätt. Lagen möttes på mittplan och båda hade svårt att skapa chanser.

I 12e minuten sprang sig Bubacarr Jobe, som fortfarande framkallar rysningar hos Österfans sen bortamatchen mot Örgryte 2020, fri och spelade in bollen mot Beqaj men Öster hade bra täckning och Mattias Pavic avvärjde ut till hörna.

På hörnan ställde Östers om snabbt och Varmanen jagade fram en egen hörna, som Rodic prickade in i mitten där Pavic tog med sig bollen men till slut tappade den mot övermäktigt motstånd.

Knappa halvtimmen in i matchen stack Öster så genom Dzenis Kozica som hade Adam Bergmark Wiberg med sig i löpningen men lade passningen lite snålt och Lundgren hann mellan och kunde bryta.

Nio minuter före paus var vi nog många på långsidorna som hajade till när Norrbys Brannefalk bröt in från högerkanten och avslutade knorrat till vänster om mål, ett skott som såg livsfarligt ut från sidan men i efterhand visade sig vara dryga metern utanför.

 

ANDRA HALVLEK

När vi väntade på att Öster skulle ta tag i spelet efter paus var gästerna istället ofina nog att ta över och Öster var knappt över mittlinjen första fem minuterna. Sedan hade man otur när Alex Hauksson i 51a slog en bra boll upp på löpande Ahmed Bonnah men en Norrbymittfältare stoppade bollen misstänkt långt ut på axeln och anfallet kom av sig.

Därefter radade Norrby upp hörnor men i 53e minuten höll det på att brista när Bonnah vann boll och var ytterst nära att nå en frispringande Rodic, men Superettanlegendaren Anton Wede hann precis mellan och kunde med en klassbrytning avvärja ett jätteläge och sånär skapa en omställning om inte Månz Berg hunnit i vägen.

I 69e minuten gjordes så Kozica ner 25 meter från mål och Öster såg ut att kunna skapa ett läge men Rodics lyftning mot Stenberg på bortre rensades utan bekymmer ut till hörna. På denna blev det dessutom riktigt farligt för gästerna när Wede rensade en lång boll upp på Beqaj, som var på väg att bli fri men en mycket påpasslig utrusning gjorde att Mathias Nilsson hann först och kunde skicka upp bollen på övre etage.

Med 17 minuter kvar gjorde Öster dubbla byten och det kunde gett utdelning direkt, när Jesper Westermark efter knappa halvminuten på plan läste en feltajmad nedtagning av Lundgren och sprang sig fri, men lyfte yttersidan lite för brett förbi målvakten och bollen kunde rensas undan.

Westermark var även inblandad minuterna senare när han fick frispark för en armbåge i nacken från Lundgren. Denna lyfte Pavic sedan mot bortre krysset, där Westermark försökte styra in den och samtidigt störde Cajtoft tillräckligt mycket för att bollen skulle segla in i bortre hörnet. Ett mål man hade hatat attf å emot sig och som nio av tio domare hade dömt bort, men som nog egentligen är okej - och viktigare dömt mål.

I efterdyningarna till målet kom en minst lika viktig händelse, när Pekalski lät känslorna svalla över och klockade Isak Magnusson (oklart varför) och på något vis bara belönades med ett andra gula istället för det direkta röda som såg solklart ut.

Nu blottade gästerna strupen i sin ovillkorliga jakt framåt, och detta var nära att straffa sig vid flera tillfällen. I 81a minuten var Magnusson på väg genom men fick sitt avslut täckt i en båge rakt på Cajtoft.

Sex minuter före full tid såg det riktigt lovande ut när Bergmark Wiberg var på väg förbi sin försvarare men fick en rejäl tryckare och fick med sig en frispark precis utanför straffområdet. Österanfallaren visade sedan sin klass när han placerade in bollen i högra burgaveln till 2-0.

Nu kunde hemmalagt spela på resultatet men halvminuten in på stopptid kunde man utökat när Engqvist spelade fram Magnusson som sprang sig fri men ur svår vinkel avslutade en bit över. Till slut fick man ändå göra säsongens första segerkullerbytta hemma på Visma Arena.