Första C-Diplomutbildningen genomförd i Växjöalliansens regi

 

 

Under helgen hölls en samordnad C-Diplomkurs för Växjöalliansens fotbollstränare. Det är det första steget i Svenska Fotbollförbundets nya tränarutbildning som nyligen lanserats.

 

Sammanlagt deltog 48 ledare och tränare från Hovshaga AIF, Räppe GoIF, Växjö Norra IF, Växjö BK, Sandsbro AIK, FC Växjö, Östers IF och kommunens projekt "Football For Life" som bl.a tidigare Österspelaren Andreas Ottosson medverkar i.

 

Kursledare var Östers IF:s akademichef Hans Nygren-Bonnier. Tillsammans med instruktörerna Kevin Andersson (SAIK), Klas Persson (ÖIF), Patrik Bladh (ÖIF), Jonas Blomqvist (ÖIF) och Andreas Ottosson (Football For Life). Teoridelen hölls i Östergatans konferenslokaler och praktiken förlades till Araby Park Arena.

 

Hans Nygren-Bonnier, i grunden utbildad gymnastikdirektör, med 

ett mångårigt förflutet inom den akademiska världen och som alltid varit

brett verksam inom idrotten och fotbollen. Med över 40 år som kursinstruktör inom Smålands Fotbollförbund och fortfarande fullt aktiv som akademichef i Östers IF så hade han förberett dagen minutiöst. 

- Jag ser det som en ynnerst och förmån att fortfarande kunna vara engagerad inom såväl Smålands FF som i Östers IF. Jag har prövat många idrotter och jobbat med många idrotts- och fotbollsprofiler genom åren och vill fortsätta med så länge jag kan. Spelar- och ledarutveckling är något som jag brinner för och jag sätter en stor heder till de uppdrag som jag företar mig. Att få arrangera dagens utbildning för lokala och drivande Växjötränare blir lite som ett klimax av positiva känslor, säger Hans Nygren-Bonnier.

 

- Den här dagen blev riktigt lyckad och betyder mycket utifrån flera 

perspektiv. Det första är att utbildningenär helt ny och den har precis lanserats av Svenska Fotbollsförbundet. Smålands Fotbollförbund har varit mycket aktiva med att utbilda sina instruktörer i den nya tränarutbildningen

där Östers IF hade ett flertal instruktörer på plats vid den första handledarutbildningen tidigare i år, förklarar Hans.

 

- Tillsammans med Smålandsidrotten och Växjöalliansen har vi fått förmånen att genomföra den här utbildningen i egen regi och i Växjö tillsammans med Växjötränare från olika stadslag. Växjöalliansen har funnits i många år, vi har samverkat förr och vi diskuterar hela tiden vad 

som är bäst för Växjöfotbollen. Det här utbildningsinititivet tyder klart på 

att vi har en samsyn gällande ledar- och tränarutbildning. Hela 48 deltagare

talar för ett behov, stort intresse och obegränsad vilja när det kommer till att verka för Växjöfotbollens bästa, fortsätter en excalterad kursledare.

 

För Östers IF:s del är det av stor vikt att vi kan samarbeta på många olika sätt för Växjö- och Kronobergsfotbollens utveckling. Det här är ett lysande exempel där många är vinnare, såväl på individ- som föreningsnivå. Nytt är också att kommunens projekt, Football For Life, har medverkat i detta. Projektets syfte är att erbjuda ungdomar goda möjligheter och stärka dess möjligheter till att bli ledare och tränare inom fotbollen, summerar Hans.

 

- Responsen från de som ingår i projektet var mycket god. De tyckte att det var en lyckad och givande dag. Flera av dem kan tänka sig att vidareutbilda sig efter detta. Roligt var också att se så många Växjötränare utbyta kunskaper, erfaranheter och idéer, vilket i längden bidrar till en bättre Kronobergsfotboll, säger Andreas Ottosson.

 

C-Diplom vänder sig till barn 6-12 år och är det första steget i Svenska Fotbollförbundets nya tränarutbildning och fokuserar kring; barns och ungdomars utveckling, organisation av målvaktsträning i olika åldrar, målvakten – en del av spelet, lärande, allsidighet, koordination och specialisering, lekens betydelse och praktiska träningsprogram.

 
Kursen som är sammalagt två dagar är uppdelad i en heldag och två halvdagar. I den nya utbildning följer ny del kopplat till webben. Här följer åtta uppgifter för deltagarna att lösa inför kommande träff.  

 

Bilder: Magnus Jonsson

 

 


 
Följ Östers IF i sociala medier: