Förlust mot seriekonkurrenten

Trots tvåmålsledning i halvtid efter en väldigt bra första halvlek tappade Öster efter paus till förlust mot topptippade seriekonkurrenten Helsingborg.
Tränare Christian Järdler var inte nöjd med hur hans spelare genomförde andra halvlek.
- Onödigt, slarvigt och tråkigt att vi inte får glädja oss åt den jättebra första halvleken vi gör.

Johannesson - Kapcevic

58' Bajrovic (Kapcevic)
83' Johansson (Pavic)

Se matchen i repris på SMP.se

JÄRDLER TYCKER:

Man kan ta med sig första halvlek för att vi är skitbra, den är inte ens jämn. Vi är överlägsna. Men då blir det nästan ännu värre att minut 45 till 70 sedan är så dålig.

Det positiva är att vi ser igen vilken hög nivå vi har i oss och hur bra vi kan vara.

Det är förstås ett jätteminus att vi tappar sedan. Det är skönt i alla fall att det inte handlade om poäng för då hade jag varit riktigit riktigt ledsen att vi tappar en sån här match för denna ska vi bara vinna.

Det är nånting vi inte tar på allvar efter paus för HIF gör inte speciellt mycket annorlunda. Vi snackade i paus om att vara vakna på vad de skulle ändra för de kunde inte vara nöjda, men jag tycker inte att de gjorde de det men vi blir riktigt dåliga och när de gör 1-2 hänger det ju i luften att det ska bli mer.

Öster inledde precis som i söndags i ett furiöst tempo och redan i 40e sekunden var man nära en farlighet när Kapcevic kom fri men blev avvinkad för offside. Två minuter senare kom en frispelning från Liridon Silka och trots att en Helsingborgsförsvarare hann mellan och kunde täcka avslutet tog detta på handen och domaren pekade resolut mot straffpunkten. Straffen tog Simon Helg (som ju nätade mot Öster på straff förra året) och rullade iskallt in bollen nere i vänstra burgaveln.

Helsingborg fick sin första möjlighet kvarten in i matchen när man fick en frispark tiotalet meter utanför straffområdet efter vad som såg ut som en hård men okej brytning av Filip Örnblom mot Max Svensson. Frisparken skickade skåningarnas Bjarnason dock hårt rätt i muren. Fem minuter senare oroade ändå skåningarna när Max Svensson tog sig in från höger men vinkeln var liten och avslutet gick både utanför och över.

Efter mycket spel på mittplan började spelet slutligen närma sig målen igen. I 26e minuten vann Jonathan Drott boll på mitten och spelade ut till Stefan K, som lade ett inlägg mot Kapcevic vars nick tyvärr gick metern snett ovanför vänstra krysset. Två minuter senare spelade Mattis Pavic fram David Johannesson som försökte lura HIF-målvakten Hansson med en lyftning mot första krysset men den förre landslagsmålvakten hade inga problem att plocka bollen.

Sedan kom en period där lagen bytte chanser. I 34e minuten sprang sig Johannesson fri men Hansson hann ut och kunde styra bollen till Helg, och hann dessutom tillbaka upp för att mota dennes avslut. Minuten senare rullade Stefan K bollen in till Johannesson som avslutade hårt men tillräckligt nära Hansson för att denne skulle hinna få upp händerna och stoppa bollen. Strax därefter var det gästernas tur att sticka upp när Almeida-Sundell gjorde ett jättejobb på vänsterkanten och lade en farlig boll in mot mitten där lyckligtvis Bjarnason inte hann fram till bollen.

Några minuter senare såg ett anfall efter en hörna ut att ha runnit ut i sanden men Oliver Silverholt ville annat och lyfte bollen från mittlinjen upp på Filip Örnblom som satte en perfekt nicklobb över Hansson in i nät.

Bara minuten efter tvåan var det nära igen när Karlsson slog ett lågt hårt inlägg som Kapcevic touchade och därmed omedvetet styrde bollen precis otagbart förbi Johannesson som kom älgande bakom.

Efter paus fick vi se en total scenförändring, om Robin Malmkvist hade en enkel första halvlek fick han börja jobba direkt i andra. Innan minuten hade gått kom en boll in från högerkanten där första avslutet fastnade på en fot men Malmkvist hann ställa om och göra en jätteräddning på Moros avslut på returen.

De följande fem minuterna skulle Malmkvist dessutom få göra två kvalificerade räddningar på frilägen sedan Bjarnason sprungit sig genom backlinjen. I 50e minuten borde nog Öster haft en andra straff när Johannesson sprang sig fri men fick en stenhård satsning av en Helsingborgsback på vristen och inte kunde avsluta, men domaren tyckte att försvararen även träffade bollen och det fick räcka så.

I 57e minuten bjöds Öster på ett jätteläge när gästernas backlinje tappade både Helg och Kapcevic på en precis långboll från Silka, men Österspelarna blev så häpna över autostradan de bjöds på att de sprang ihop och tappade fart till den grad att Helg inte riktigt hann ikapp bollen utan lyfte avslutet över.

HIF hade ändå mest boll och när man med halvtimmen kvar fick frispark tio meter utanför straffområdet skulle kvitteringen komma och det med stil. Max Svensson drog bollen upp i högra krysset, så hårt och välplacerat att Malmkvist trots att han var uppe med handen inte kunde hålla bollen ut nätmaskorna.

Öster var nära att återställa sin tvåmålsledning bara minuten senare när Drott slog ett bra inlägg från högerkanten som Johannesson försökte konstsparka men istället styrde till Helg som blev väl ivrig och skickade avslutet upp i höjd med de för helgen uppnätade rugbymålen på bollnätet. Tre minuter senare kom ett fint inlägg från Steffi mot målområdet där både Johannesson och inbytte Bajrovic fanns men en försvarare nådde först och kunde nicka undan bollen ut till hörna.

Istället skulle kvitteringen komma strax därefter. Bjarnason vann boll efter slarvigt spel på Östers mittfält och skickade ut till Almeida som lyckades hinna upp bollen på kortlinjen och lyfte in mot bortre där Moro fick stå alldeles för fri och nicka in 2-2 i bortre krysset.

Efter en temposvacka tog matchen mer fart igen med knappa kvarten kvar när vi kunde fått ett riktigt drömmål. Silverholt slog en lång boll fram på Johannesson som valde att lyfta bollen över en anstormande försvarare fram till Bajrovic som tog ner bollen och avslutade tätt över ribban. Två minuter senare serverade Johannesson åter Bajrovic men även denna gång satt avslutet över mål.

Efter ett par minuter med mycket boll för Öster kom gästernas segermål snöpligt i 83e minuten när Max Svensson bröt in från vänster och rullade in bollen nere vid vänstra stolpen. Minuten senare såg det mer positivt ut när inbytte Calle Johansson spelade in till Bajrovic som höll ner avslutet men fick se Hansson göra en bra räddning.

Öster var sedan nära att kvittera i sista stopptidssekunderna när Silverholt lyfte in en fin boll mot målområdet där Johannesson dök fram men inte riktigt fick träff på bollen som damp i nävarna på Hansson som därmed säkrade segern för skåningarna.