Förlust i händelserik match

Vi bjöds på mycket action när serien startade om på hemmaplan - fem mål, två straffar, två röda kort och ett inhopp av Westermark som målvakt. Precis som senast var vi inte på topp i första och släppte till två mål som följd av inkast, Skövdes starkaste vapen vilket vi väl visste. Efter paus ser det bättre ut men Skövdes 2-3 i 80e skakar om allt och när vi sedan tvingas kasta in Westermark i mål efter målchansutvisning på Nilsson orkade vi inte resa oss igen.

Westermark

67' Rochester (Hauksson)
73' Magnusson (Rodic),
84' Drott (Varmanen)

Röda kort:
87' Nilsson (ÖIF)
90' Valentin (SAIK) (två gula)
Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag respekterar lag som följer tränarens ord stenhårt vad som än händer, och Skövde sliter hårt och gör precis vad de ska göra, det imponerar.
Vi förlorar på grund av andra delen av första halvlek, vi började bra men sedan fick Skövde matchen precis dit de ville ha den. Vi vinner varken första eller andrabollar och då är det svårt att vinna matchen. Jag är särskilt besviken på deras andra mål för det har vi studerat och visste precis hur det skulle se ut, Cooper Love på bortre, Mörk på första och Granath vid målvakten men ändå klarar vi inte att försvara oss mot det.

Tufft i halvtid men jag tycker vi gör det bra i andra, tar full kontroll över matchen. Vi utjämnar i god tid och har all tid på oss att vända det. Vi skapar en del men ligger inte helt rätt för att få till det, och när vi börjar slarva i defensiven så slår de till direkt.

Det är riktigt jobbigt, särskilt som vi tycker att hemmapubliken förtjänar mer, men vi kan bara jobba på och försöka få de sista bitarna i spelet att stämma så vi kan få ut mer, för vi vill mer än såhär."

Förutsättningarna var idealiska för bra fotboll när serien starta om på hemmaplan - soligt men inte galet varmt och en gräsmatta som såg ut att må bättre än på länge. Öster inledde som sig bör med mycket boll men nådde inga avslut - instick mot Jesper Westermark och Adam Bergmark Wiberg i 2a respektive 7e minuten som stack några decimeter för djupt och hamnade hos Skövdemålvakten Fröjd var det närmsta vi kom.

Matchens första riktiga chans kom istället för gästerna i 9e minuten, när Friberg tog ett av sina jätteinkast (denna gång med halva foten över linjen, obegripligt att inte assisternade vinkade av detta) men Westermark nickrensade ut till hörna. Öster var sedan nära att kunna ställa om efter den hörnan, men Mörk tog ett taktiskt gult och sänkte Westermark med en rejäl kapning och stoppade detta.

Östers första riktiga avslut kom sedan minuterna senare när Stenberg efter en högerhörna nickade strax över mål.

20 minuter in i matchen sattes Mathias Nilsson på riktigt prov när Granath tog sig genom och avslutade från nära håll och avslutade hårt mot bortre men målvakten hann ner.

I 32a minuten kom så ett omdiskuterat läge, när Westermark var på väg att springa sig fri och Basic, utan någon intention eller chans att gå på boll hoppar in i Österanfallaren och stoppar denne men domare Melin lät spelet gå vidare.

Nu var Öster dock på gång och man bet sig kvar. Minuten senare skickade Mattias Pavic en bra låg boll in mot mål som målvakten fick jobba för att hålla undan, och på returen kunde Dzenis Kozica placera in ledningsmålet via bortre stolpen.

Sex minuter före paus föll så Öster i västgötarnas fälla och spelade lite onödigt ut bollen över sidlinjen vilket bjöd Skövde på ännu ett läge genom inkastgiganten Friberg. detta nickades undan och såg definitivt ut att fösas med armen av Basic innan det landade hos Abraham, vars skott tog på armen på Kozica och lämnade domaren utan annat val än att peka på straffpunkten. Straffen slogs förstås av Cooper Love som iskallt stänkte in sitt sjunde mål för säsongen.

Efter målet såg hemmaspelarna lite modstulna ut och gästerna fick hålla mycket boll. När Österförsvaret sedan minuten före paus bjöd på en rensning ut över kortlinjen var det upplagt för Skövde och målet kom helt enligt mallen: Friberg kastar, Mörk skarvar och Cooper Love styr in målet vid bortre stolpen.

Öster tog grepp om spelet efter paus men det dröjde innan man lyckades omvandla detta i farligheter. I 58e dröjde sig Månz Berg kvar i offensivt straffområde och fick en lång boll mot sig, varpå Fröjd gick ut vårdslöst och fällde Österspelaren och fick straff dömt mot sig.

På straffen hade vi sedan marginalerna med oss då Bergmark Wiberg slog den lite för snålt så målvakten hann på den men så hårt att han inte kunde hålla den utan den fortsatte in i nät.

Bara minuten senare kunde Öster återtagit ledningen när Hauksson klackade vidare bollen till Varmanen som avslutade stenhårt men halvmetern över från bra läge.

Halvvägs in i andra var vi sedan många som trodde att Öster tagit ledningen igen när Stenmark nickade ner bollen, Westermark skarvade och Månza dunkade upp den i nättaket, men domaren vinkade av för offside i förstaläget (omöjligt att se på repriserna, men vi som satt i bra linje hade svårt att se att det var offside).

Efter viss förvirring när Öster bara lyckades göra ett av två önskade byten i 73 minute byggde hemmalaget så ändå upp ett stabilt anfall som sånär gav utdelning i 77e minuten när Stenberg efter en hörna mötte och höftade fram bollen hårt mot första stolpen, men Fröjd klarade precis att trycka ut den till en ny hörna.

Mitt i all Österpress utnyttjade istället gästerna en enda chans i 82a minuten. En lång boll upp nickades fel av Österförsvaret: Mörk till Granath in framför mål till - vem annars - Cooper Love som utan att tveka drar in 2-3 i bortre burgaveln.

Med tanke på hur spelet sett ut var vi nog fler än en som ändå trodde att en kvittering var en möjlighet och spelarna såg ut att vara inne på samma linje. Dessa förhoppningar minskade dock drastiskt när fransmannen Felllrath, efter bara minuten på plan, sprang sig fri och blev burdust nersprungen av en olyckligt utrusande Mathias Nilsson, som fick syna det röda kortet.

Då Öster utnyttjat alla sina bytestillfällen innebar detta att en utespelare, Jesper Westermark, fick dra på sig den gula målvaktströjan - en situation vi sett i Cupen men jag inte kan minnas att vi sett i seriespel i elitfotbollen. Gästerna var dock finkänsliga nog att slå frisparken i muren och returen utanför, så anfallaren skulle komma in i målvaktsspelet.

Otroligt nog drog sig sedan en Skövdespelare på sig sitt andra gula bara minuten senare, varpå antalet spelare på plan utjämnades. Westermark sattes sedan på prov när Skövde ställde om efter Östers frispark, men den nyblivne målvakten läste spelet bra och var nästan ute vid mittlinjen och bröt med en neslig kortpassning till Rochester.

Trots spännande högt målvaktsspel av Westermark kunde Öster inte nå ända fram, utan fick räkna in en ny förlust hemma på  Visma Arena.