Fem målskyttar mot IF Haga

Hyundai Cups fjärde omgång blev en betydligt smidigare resa än den tredje - Jönköpingska IF Haga var ärligt talat aldrig med i matchen. I andra halvlek sänktes intensiteten och Öster-spelarna unnade sig lite missar men bjöd ändå på bra underhållning.

Söderberg

34' Rajalakso (Hafizovic), Birgersson (Strömberg)
46' E Andersson (Lindblad), Hjalmarsson (Velic)
XX' Hafizovic (Wihlborg)
XX' Strömberg (Söderberg)

Laguppställningar på förbundets matchsida.

På artikelbilden nickar Johan Andersson in 0-4.
Foto och video: Amdreas Nilsson/bilderna.it

Första halvlek

Alla tider är högst ungefärliga, då matchuret på pittoreska Strömsbergsvallen (hur många arenor Öster spelat på kan stoltsera med en torkvinda precis utanför sidlinjen om spelarna skulle bli för svettiga?) var placerat så det var omöjligt att se för hela ena läktaren (kanske det enda planen har gemensamt med nybyggda Allsvenska arenan Gavlevallen).

Hemmalaget skapade faktiskt matchens två första anfall i Hyundai Cup-mötet, även om ingendera direkt hotade. I andra minuten lyftes ett inlägg/avslut från högerkanten över Rasmus Rydén men även upp ovanpå nättaket. Två minuter senare fick hemmalaget även matchens första frispark, i hyfsat läge från 30 meters håll men den slogs av Eduardo Portocarrero Linares betryggande högt över.

Därefter tog Öster över ratten. I sjätte minuten slog Hafizovic ett bra inlägg som Nurkic tog avslut precis till höger om mål på. Knappa minuten senare kom ett avslut utifrån som målvakten inte kunde hålla och på returen stötte Söderberg påpassligt in 0-1.

Målet ökade bara Östers anfallsvilja och man fortsatte rada upp inlägg, framför allt från högerkanten. I tjugonde minuten kom dock nästa riktiga farlighet från andra sidan. Isaac Shaze gjordes ner strax utanför straffområdet och rullade själv frisparken snett bakåt till Velic som fick bra träff men det hårda avslutet gick några decimeter utanför vänstra stolpen.

Efter ytterligare lite Österpress kunde hemmalaget i 25e minuten gå till anfall, och spelade runt bollen ganska snyggt, men tills lut kunde Österförsvaret bryta innan man kommit nära mål. Istället stack Öster upp och Wihlborg skickade iväg ett avslut från distans som resulterade i en retur, men denna gång hann målvakten själv på bollen precis innan Söderberg hann dit.

I 32a minuten skulle Öster i alla fall utöka sin ledning. Shaze och minst en ytterligare anfallare hamnade ensamma med en försvarare och Isaac kunde rycka förbi och rulla in 0-2.

Sista minuterna före paus lossnade det sedan ordentligt. I 41a minuten skarvades en hörna av en Hagaspelare och damp slutligen ner framför fötterna på både Birgersson och Söderberg, där den förstnämnde hann först på bollen och tryckte in 0-3. Knappa två minuter senare fick man ännu en högerhörna och på denna tog Johan Andersson fart från en bra bit ut på plan innan han resolut mötte bollen med pannan och tryckte in ett stenhårt mål i högra burgaveln.

Andra Halvlek

Efter paus tog båda lagen det betydligt lugnare. Öster skapade ett par hörnor utan att hota innan Patrick Espinoza Torres kom till hemmalagets bästa chans när han var nära att nå en lång löpboll, men Rydén hann ut före och kunde undanröja hotet.

Med knappa timmen drog hemmalagets Roz Agid upp ett anfall längs högerkanten och lyfte in en ganska bra boll mot mitten där Philip Hausenkamph dessbättre kunde nicka undan bollen, något som ledde till en omställning där Söderberg till slut styrde bollen , men målvakten hann ner och kunde rädda.

Nu kom en ny våg av anfall från Östers högerkant där Rajalakso så dags huserade, innan vänsterkanten i 65e minuten slog till. Hafizovic gick själv, såg ingen att passa utan drog till från distans, en härligt skruvad hård boll som gick via bortre stolpens insida in i höger burgavel.

Knappa minuten senare höll det på att rassla till igen är bollen kom in från höger och styrdes fram till Johan Hjalmarsson som avslutade hårt men precis över ribban. Några minuter senare var en hörna från höger ytterst nära att nå en högt hoppande Birgersson men målvakten kunde precis styra den förbi anfallarens panna.

Hagaspelarna hade inte längre någon press på sig och kunde spela ut mer, vilket mycket väl kunde resulterat under matchens sista tjugo minuter. I 72 minuten stack Oscar Magnusson genom och var ytterst nära att reducera - Rydén var ute och gjorde en bra räddning men hade också flyt när bollen studsade i en båge av honom och ut över kortlinjen en bit till vänster om mål. Två minuter senare såg lagkapten Jacob Thorén ut att ha fritt fram mot mål från sin position på vänsterkanten men Nurkic jagade ikapp och satte in en hård - men till synes helt schysst - glidtackling som satte stopp på anfallet och tyvärr också på Thorén som fick kliva av efter att ha landat hårt på axeln efter tacklingen.

Fem minuter senare var Johan Andersson nära att fördubbla sin målskörd när han tog emot lång hörna vid bortre stolpen och nickade tillbaka den mot första krysset - "Jag fick lite hybris där", som han själv skrattade efter matchen - men fick se den sticka strax över ribban. Minuterna senare var det Birgersson som var nära ett andra när han rundade målvakten till vänster men hamnade långt ut och satte avslutet i nätmaskorna någon decimeter bakom stolpen.

Därefter hann hemmalaget med ett halvfarligt anfall på vänsterkanten där Nurkic än en gång satte en bra tackling, denna gången skickandes bollen ut till hörna, innan Öster stod för matchens sista farlighet i 88e minuten när Rajalakso efter att ha dansat lina på kortlinjen levererade en bra boll in till Birgersson, som dessvärre inte alls fick träff på bollen utan skickade den i en hög båge ner mot närmsta bostadshus.

Mehmed Hafizovic klipper till för 0-5.