En sportslig uppdatering

Natten mellan torsdagen och fredagen stängde transferfönstret i Sverige. För Östers del har det varit ett lugnt fönster men arbetet med att forma framtidens Öster fortgår med full kraft.
 

Klubbdirektören Jens Magnusson och sportchefen Vito Stavljanin rapporterar lite kring läget i föreningen.

  • Vi arbetar på ett strukturerat och långsiktigt sätt i föreningen nu. Jag har full förståelse för att många supportrar hoppas på spännande nyförvärv i varje fönster men det är många aspekter som spelar in och vi vill vara noggranna i allt vi gör. Jag känner mig helt trygg i det arbetssätt som vi har och att det kommer att leda till framgång över tid, säger Jens Magnusson.
     

Sportchefen Vito Stavljanin ger nedan sin syn på fönstret och hur tankarna ser ut framöver.

I detta fönster lämnade Teo Brenner Toris (Täby) och Casper Eklund (Hammarby). Föreningen vill tacka båda spelarna för sina insatser och önska dem stort lycka till framöver.

Teo Brenner Toris kom till Öster inför säsongen 2021 och stod för 16 framträdanden i Superettan förra säsongen och ett mål i epilogen mot Akropolis. Denna säsong har det inte blivit någon speltid i seriesammanhang och han lånades tidigare under säsongen ut till just Täby.

  • Vi har tidigare lyft upp André Gustafson i Atruppen som vi tror mycket på och som har många spännande egenskaper. I och med detta bedömde vi att speltiden för Teo skulle bli begränsad och att det bästa för honom vore att hitta en annan matchmiljö och då var Täby som han känner väl till sedan tidigare ett bra alternativ. Utöver detta har vi flyttat upp Adam Herdonsson i A-truppen som är ett stort framtidsnamn och som redan har fått göra debut i Superettan.

Casper Eklund flyttades under förra säsongen upp i A-truppen och har i år stått för två framträdanden i Superettan. Han debuterade redan igår i sin nya klubb i matchen med Hammarby TFF.

  • Casper är en väldigt lovande spelare som blir spännande att följa framöver. I truppen så har vi Månz och John som varit ett stabilt mittbackspar. Vi har också en mittback i Mattis som vi tror mycket på och som i dagsläget ligger närmre att få speltid i Superettan. I och med att vi skrev ett längre avtal med Casper förra året så kunde vi nå en bra ekonomisk uppgörelse med Hammarby och då gjorde vi bedömningen att detta var den bästa lösningen för alla parter. Pengar som vi kommer att återinvestera i truppen framöver.

Som alltid är det mycket rykten och spekulationer men några fler spelare som lämnar blev det inte. Det blev heller inga nya spelare in innan fönstret stängde.

  • Vi hade ett par bud och förfrågningar på några av våra spelare men där vi gjorde bedömningen att det inte var ett tillräckligt bra bud helt enkelt. I grunden är vi nöjda med den trupp som vi har och tror väldigt mycket på den. Det finns flera spelare som vi tror kan växla upp ytterligare under hösten och dessutom många spännande spelare underifrån som knackar på dörren och som skall få chansen att visa upp sig i vår träningsmiljö och U21 under hösten.

Några spelare in blev det alltså inte men det innebär nödvändigtvis inte att vi inte kommer att få se något nytt ansikte i truppen under hösten.

  • Vi arbetade med ett par spår in i det sista men gjorde i slutändan bedömningen att de ekonomiska förutsättningarna inte var rimliga. Att värva för värvandets skull tror vi inte heller på. Vi ska också komma ihåg att vi flyttat fram våra positioner och det krävs mer för att slå sig in i vår trupp nu än tidigare. Men vi kommer nu att fortsätta att arbeta med en del av de spåren som vi gjort i detta fönster och många andra som vi påbörjat inför 2023. Dessutom finns fortfarande möjligheten till föreningssamarbeten så den dörren är fortfarande öppen. Det är inte ovanligt att det rör lite på sig även efter att fönstret har stängt på det sättet. Men då skall allt kännas rätt och vi vill gärna se en möjlighet att spelare över tid skall kunna bli en Österspelare permanent om allt faller väl ut.