En poäng i Södertälje

Öster fick med sig en poäng hem från Södertälje, efter att Gero gett gästerna ledningen i första halvlek men hemmalaget skapat flest farligheter i den andra.

ASSYRISKA FF - ÖSTERS IF 1-1 (0-1)
26' 0-1 Gero (Eriksson)
71' 1-1 Genc (Brandeborn)

Publik: 1198

Öster ställde upp med
Nadj
Wihlborg - Lindblad - Joza - Bojent
Lindner - Velic - Elvby
Bergholtz - Gero - Eriksson

65' Söderberg (Velic)
72' Vasilj (Lindblad)
77' Henningsson (Eriksson)

Mer statistik finns på förbundets matchsida.

Se målen på Fotbollskanalen.se

I matchens andra minut gjorde Öster sitt första anfallsförsök när Wihlborg lyfte upp bollen mot en smart springande Otto Eriksson, men Assyriskabacken med samma efternamn kunde medelst en effektfull dubbelnick kallt undanröja all risk. Öster såg ut att satsa på att spela snabbare uppspel än vanligt, men hade lite svårt med längden på bollarna på det välvattnade konstgräset, och mången boll slank iväg över kortlinjen.

Efter mycket bollinnehav för Öster i inledningen skulle gästerna i sjunde minuten skapa matchens första farlighet, och man var riktigt nära att ta ledningen. Bojent hann inte med Brandeborn och tvingades ta en frispark för att stoppa honom. Denna frispark slog Genc perfekt på Konwea, som nickstyrde bollen några få centimeter utanför vänstra stolpen. Fem minuter senare var det nära igen, och även denna gång kom farligheten från höger. Efter en misslyckad frispark lyfte Brandeborn in ett inlägg som esten Kaimar Saag nickade precis bortom vänstra stolpen.

Därefter började Öster ta tillbaka spelet mer, och framför allt Gero hotade flera gånger. I 18e minuten fick han en fin boll från Lindner, gick inåt i banan men hade ingen att spela och fick ta avslut från långt håll själv istället. Med dryga fjärdedelen spelad av matchen skulle det se ännu bättre ut. Gero tog ner bollen till Bergholtz, som spelade ut till Eriksson, och när denne lyfte in bollen hade Gero rundat sina försvarare och kom stormande mot bortre stolpen där han kunde stöta in 0-1 bakom Robin Malmkvist - ett riktigt vackert mål. Bara minuterna senare var Gero på väg igenom igen, men som så ofta visade Assyriskas mittbackar att de inte bara är stora utan även snabba och den gången kunde Konwea jobba ikapp och trots att Gero lyckades behålla bollen slarvade man i andraläget bort den.

Tio minuter före paus visade Öster upp snyggt spel igen. Gero kombinerade med Wihlborg men när han skulle få tillbaka bollen nådde en Assyriskafot mellan. Med fyra minuter kvar till paus visade hemmalaget än en gång hur farliga man är på fasta situationer, när en hörna damp ner framför tom målbur, men lyckligen såg domaren att Nadj var instängd av två Assyriskaspelare och blåste frispark. I halvlekens sista minuten bjöd Gero på en fin tunnel och kunde sånär ta sig genom hemmalagets försvar, men i sistamomentet kunde en försvarare rensa ut till en resultatlös hörna.

Fyra minuter in i andra halvlek var hemmalaget nära igen. Jakobsson fick bollen nära straffpunkten, men Joza hann i vägen och täckte ut avslutet till hörna. Efter det tog Öster över spelet, och i 55e minuten blev det riktigt farligt. Eriksson tog en bra löpning, och via Gero hamnade bollen hos Bergholtz som rullade in bollen till en till synes perfekt löpande Velic, som kom helt fri med Malmkvist men vinkades av för en mycket tveksam offside.

Precis innan timme spelats stack Wihlborg på en passning från Velic (hemmalaget vattnade inte södra delen av planen alls under halvtid, bara norra, vilket ironiskt nog bör ha gynnat Östers anfall då löpningarna såg lättare ut att timea), hann långt före sin ytterback och lyfte in bollen rakt mot Gero, men i sista ögonblicket nådde - ständigt denne - Konwea fram med en tå och styrde bollen till hörna innan den nådde sitt mål. På hörnan borde det blivit farligt, men Bergholtz såg inte att Joza bakom honom hade bättre läge utan avslutade ganska högt över. Just nu böljade spelet mycket, och bara sekunder senare var Genc framme och oroade igen när han försökte lura Nadj med ett avslut mot första stolpen, men göteborgaren var med bra och kunde om än med viss möda plocka bollen.

I 67e minuten blev det riktigt stökigt runt Östers mål. Först kolliderade Nadj och Kalle Lindblad när målvakten skulle boxa undan ett inlägg, varpå backen blev liggande, och sedan kunde hemmalagets Filip Korkes komma till ett tungt avslut innan försvaret hunnit organisera sig, men då täckte Elvby självuppoffrande skottet till inkast. På inkastet var Lindblad lyckligen på fötterna igen och kunde rensa undan bollen precis innan den nådde en Assyriskaspelare inne i målområdet.

Med tjugo minuter kvar skulle Assyriskas spelövertag den sista tiden ge utdelning. Brandeborn nådde lite turligt in med en boll till Genc, som höll i starkt och avslutade stenhårt upp i nättaket. Minuterna senare lyfte Elvby en bra boll mot Gero, men även denna gång - nu i form av Papagiannopoulos - hann Assyriskas mittback ikapp honom och kunde avväpna honom.

Ytterligare fem minuter senare borde Öster nog återtagit ledningen, när Henningsson lyfte en perfekt boll över straffområdet till en helt fri Söderberg, som dessvärre inte fick bollen på mål utan sånär lyckades nå Gero innan Assyriska kunde rensa. Tre minuter före full tid var det istället hemmalaget som var ytterst nära att avgöra, när Brandeborn skickade in en boll från vänster som Corr-Nyang nickade ner till en väldigt fri Jakobsson, som lyckligen inte alls fick träff på bollen utan skickade avslutet i sidled.

Det närmsta öster kom att återta ledningen var en lyftning av Lindner mot bortre krysset - som dock skruvade sig så den rullade ut till inkast - och ännu en boll mot Gero på stopptid som Konwea med visst besvär kunde jobba undan. Istället blev det nervöst på stopptidens sista sekunder när hemmalaget fick en sista hörna, men Nadj kunde boxa undan och se domaren blåsa av matchen.