En poäng bärgad från GävleÖster fick efter säsongens första 0-0 match en poäng med sig hem från Gävle. 
Resultatet spelar matchens handling ganska bra, men Andreas Thomsson tyckte det fanns anledning att glädja sig efter matchen. 
- Vi har mött fyra mycket bra anfallare de två senast matchena och ändå hållt nollan, det känns bra. 
Med tjugo minuter kvar hade Öster faktiskt en boll inne i nätmaskorna, som domaren dock dömde bort för ruff mot Geflemålvakten.

GEFLE IF - ÖSTERS IF 0-0

Publik:4210


Öster ställde upp enligt
Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Vasilj - Bojent
Pavey - Persson - Bojanic - Zlojutro
Söderberg - Velic

Byten:
74 Piñones-Arce (Söderberg)
86 Nurkic (Zlojutro)
90 Bergholtz (Bojanic)

Öster inledde piggt i solskenet på Strömvallen. Redan i första minuten skapade man en hörna, men Gefle kunde nicka undan och kunde genom Jakob Orlov ställa om och få sin första hörna. Denna blev farligare, men Nadj kunde möta vid första stolpen och boxa undan. Därefter hade Öster en hel del boll utan att skapa några direkta lägen, och matchens första riktiga målchans tillföll istället hemmalaget i den tionde minuten. Simon Lundevall väggspelade sig genom och rullade bollen förbi Nadj, men i stolpen.
Efter en period av händelsefattigt spel ville hemmapubliken i 19e minuten ha straff när Oremo gick omkull i en duell i Östers straffområde, men domare Karlsson var obeveklig.
Halvtimmen in i matchen spelade Öster runt bollen i laget en bra stund, men när lyftningen in i straffområdet kom skallade Velic ihop med en försvarare och fick frispark mot sig. Tio minuter före paus höll sig Orlov framme igen och vann en hård duell mot Nadj, men lyckades inte få bollen på mål och Vasilj kunde rensa ut till inkast.Öster försökte sig på ett par anfall minuterna före paus, men inget som resulterade. Först knäade Pavey bollen över sin försvarare men kunde inte få tag på den innan den hann över kortlinjen. Minuten senare kom Zlojutro fri, men valde att avbryta satsningen då han var offside.


Direkt i inledningen av andra var Lundevall nära igen, men Nadj hann ner fint på det låga pressade skottet. Fem minuter senare visade Bojanic sin förmåga när han slank förbi två försvarare, men passningen mot Zlojutro blev för brant och yttern hann inte ikapp den. Ytterligare fem minuter senare var det Vlado som låg bakom, när hans frisparkslyftning ställde till oreda i Gefleförsvaret, men Söderbergs avslut hamnade inte på mål.
Timmen in i matchen såg det farligt ut när hemmalaget fick frispark precis utanför Östers straffområde, men Alexander Faltsetas frispark gick så högt över att den till och med missade bollnätet framför läktaren.
Därefter byggde Öster upp en period av kontrollerat anfall som kulminerade i 69e minuten när Velic fick in bollen i mål, men fick se målet bortdöt för ruff på Geflemålvakten i förstaläget.


Med tolv minuter kvar låg inbytte Pablo Piñones-Arce bakom ett läge när han spelade fram Zlojutro, men ytterns avslut seglade högt över. Minuterna senare var det två inbytta hemmaspelare som sånär ställde till det. Lantto gjorde ett bra jobb på vänsterkanten, men nådde inte riktigt Törnros med sitt branta inlägg. Denne hann dock upp bollen och förlängde anfallet, som inte tog slut förrän Vasilj rensade med en spektakulär svävande volley.
Öster nämnde efter tisdagens vänskapsmatch vikten av att kunna hålla i bollen längre i anfall, och med fem minuter kvar demonstrerade man just detta. I flera minuter spelade man runt bollen högt uppe på vänsterkanten, men det avslutande insticket från Velic fungerade inte alls utan var enkelt för Hugosson att snappa upp.
Lagen avslutade matchen med varsitt läge. Minuten före full tid fick PPA ett hårt inlägg strax framför Geflemålet, men fick inte riktigt kontroll över bollen. Minuterna senare var det hemmalaget som låg på för ett avgörande, men både Orlov och Faltsetas fick se hårda skott blockerade av Österförsvarare.


Andreas Thomsson är väl medveten om hur svårspelat Gefle är hemma och känner att en poäng är okej att få med sig hem.
- Om man ser tekniskt och tempo är det väl ingen höjdarmatch, men jag får hylla koncentrationen och tålamodet hos oss idag.

- Vi har mött fyra mycket bra anfallare de två senaste matcherna och inte släppt in något mål, det åste vi vara nöjda med.  
  

Alla bilder Andreas Nilsson/bilderna.it

Presskonferensen efter matchen: