Efterlängtad hemmaseger mot GAIS

Mot GAIS bröts den tråkiga hemmasviten där vi inte vunnit på Myran sedan oktober förra året. I ett läge där laget kunde vikt ner sig efter att de grönsvarta kvittert omedelbart efter östers ledningsmål kunde man vikt ner sig men visade istället styrka och vann rättvist.

 

ÖSTERS IF - GAIS 2-1 (1-1)

1-0 35 Keene
1-1 37  Nyström
2-1 50 Lundgren
Publik: 2084

Öster startade med:
Andersson
Pavic - Lundgren - Örnblom - Vall
Johansson - Persson - Drott - Helg
Johannesson - Keene

Byten:
76' Andreasson (Helg), Kapcevic (Johannesson)
84' Silka (Johansson)

Mer statistik på förbundets matchsida

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Med tanke på vad som skett i föreningen den senaste veckan och de få träningarna vi har haft har det varit oerhört tufft mentalt för alla, inklusive mig. Med det sagt är jag  så otroligt stolt över grabbarna därinne, som samlar ihop sig både mot Syrianska och framför allt den här matchen. Samlar så mycket energi och kraft och lyckas lösa det här.

Patrik (Ingelsten, GAIS tränare) nämner att det är mycket marginaler och så är det. Första målet präglar oftast matchen men vi har en energi idag, känner jag, som vi inte haft på länge och får med oss publiken. I slutet hade vi också något riktigt bra omställningsläge och Dragan har en nick precis utanför.

Jag är otroligt nöjd med resultatet, och nöjd med att vi får den här segern som var viktig för alla, inte bara föreningen utan alla supportrarna som haft en otroligt tuff resa under våren och inte haft speciellt mycket att glädja sig åt. En bra dag för alla Östervänner.

[Om tabelläget] Det är klart alla har koll på var vi ligger, det är svårt att undvika, men vi lägger absolut ingen fokus på tabellplaceringen. Nu har vi tagit fyra poäng på två matcher och vi måste samla ett visst antal poäng. Vi kan inte påverka de andra resultaten utan behöver fokusera på hur många poäng vi behöver ta och det har vi ett hum om. Nästa match är Brage och det är det vi har full fokus på, hur vi kan ta poäng där uppe. Om det blir tre eller en det får vi se."
 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Matchen inleddes i högt tempo från båda sidor, med viss mersmak för Öster. I tredje minuter gjorde Simon Helg bort GAIS-försvararen Randelovic innan han lade en bra boll in mot James Keene men en uppoffrande dykning av en försvarare rensade både bollen och Keenes näsa.

 

Helg var på rejält spelhumör och två minuter senare bröt han påpassligt ett GAIS-uppspel, fick tillbaka bollen från Keene och slog en bra boll in mot David Johannesson, som på grund av att bollen styrde på en försvarande arm tyvärr fick bollen bakom sig istället för ett tidigt friläge. Vänsterkanten låg bakom även nästa Österläge minuten senare när Johannes Vall lyfte in bollen fint och Calle Johansson nickade strax utanför vänstra stolpen.

 

Efter en bra start av Öster skulle gästerna ändå skapa matchen första tunga målchans när förre Österspelaren Marcus Bergholtz i tionde minuten drog bollen klockrent i högra stolpen efter en rensning.

 

Tre minuter senare blev det upprört när GAIS tog sig till anfall genom att en mittfältare utförde ett judokast på den tilltänkte försvararen Mattias Pavic vilket gav Värnamo-förvärvet Sousa Alvez jobbigt fri lejd fram mot mål, men en väldigt distinkt brytning av Filip Örnblom avväpnade brassen precis innanför straffområdeslinjen.

 

Nu började matchen tuffna till och de kommande minuterna hann Keene få en armbåge i ansiktet inne i straffområdet, Pavic bjudas på ännu en luftfärd och Calle J få ett otal sparkar på benen på en räd genom bortaförsvaret innan domaren i 17e minuten valde att blåsa efter att Keene dykt på ett lågt inlägg från Johannesson och fått GAIS målvakt över sig.

 

I tjugonde minuten tog sig GAIS Pllana fram till vänster men ur dålig vinkel kunde han inte göra mycket för att lura Tobias Andersson som kunde plocka det låga avslutet.

 

Efter tio stökiga minuter kom Öster med dryga halvtimmen till mer lägen. I 33e minuten när Johannesson vände runt och klippte till på volley tätt utanför högra stolpen. Minuten senare kom en ny bra boll in från vänster då Simon Helg serverade James Keene som nicklobbade in ledningsmålet i vänstra burgaveln.

 

Glädjen stod sig dock inte länge då gästerna bara två minuter senare fick en frispark ute vid vänstra sidlinjen som lyftes långt in i straffområdet där Nyström nickskarvade in kvitteringen.

 

Fyra minuter före paus hade Öster en bra chans att återta ledningen när Helg slog en låg bra boll in för Keene som inte kunde nå bollen hårt ansatt av Nyström. Öster hann med en chans till när man minuten före paus anföll från vänster genom Johannes Vall som slog en bra boll för Simon Helg, vars inspel nådde Johannesson som felvänd styrde avslutet strax utanför vänstra stolpen.

 

ANDRA HALVLEK

Öster inledde vassast efter paus och bara minuten hade gått när Johannesson slet sig loss och sånär kunde få in bollen mot Calle Johansson framför mål.

 

Öster bet sig fast på offensiv planhalva och kunde fem minuter efter halvtid utnyttja det. En hörna från Mattias Pavic nickades runt framför mål innan Örnblom lyfte fram bollen till Fredrik Lundgren som tryckte in ledningsmålet med pannan.

 

Minuterna efter målet hettade det till framför Tobias Andersson. Östermålvakten tvingades först peta en olycklig hemnick över ribban till hörna, och blev sedan upprörd över den omilda behandling han tilldelades av en motståndare, men själva hörnan lyckades inte oroa.

 

Istället hotade firma Pavic/Johansson ordentligt minuterna senare. Pavic lyfte bollen fram till Johansson som tog sig in längs kortlinjen innan han levererade en låg hård boll som sånär hittat fram till Keene i mitten.

 

I 58e minuten jobbade Johan Persson, för dagen lagkapten, fram en hörna som Simon Helg slog lågt mot första stolpen där den nickskarvades och var ytterst nära att nå vidare till en Österspelare framför mål.

 

Efter en period där GAIS tagit över mer och jobbat fram en rad hörnor glimrade Öster till i 70e minuten när Keene avlossade ett tungt skott i steget som tvingade målvakten att jobba för att styra ut bollen till hörna. Även denna gång fick vi se en låg hård variant som var nära att hitta in i boxen men precis rensades av en försvarare.

 

Tre minuter senare kom Öster upp i ett snabbt anfall där Vall lyfte in en bra boll mot Keene, som inte nådde bollen för att han trycktes i ryggen av Andersen, men när Calle Johansson istället nådde bollen fick denne istället frispark mot sig.

 

Sex minuter före full tid var två av dagens inhoppare nära att göra succé. Anton Andreasson tog sig runt fint till vänster och rullade in bollen i mitten, där Liridon Silka tyvärr inte såg att han hade Dragan Kapcevic bakom sig utan försökte få till ett avslut trots att bollen kom fel och fick inte iväg skottet.

 

Strax därefter slog Pavic en hörna från vänster som hittade Kapcevic vars nickstyrning stack precis utanför högra stolpen.

 

Lagen skulle mäkta med varsin chans till i slutminuterna. Med sekunder kvar av ordinarie matchtid tog sig GAIS Karl Bohm inåt i banan och sköt stenhårt utanför högra krysset, men avslutet såg nog ur vår vinkel farligare ut än det egentligen var.

 

I andra stopptidsminuten kunde Östers Norrköpingslån Johannes Vall spikat igen lådan när han tog sig fram till vänster trots en tuff smäll och avslutade stenhårt mot första stolpen, där Marko Johansson dock kunde trycka ut bollen till hörna. 

 

Till slut gick också signalen och Österspelarna fick fira framför klacken med årets första segerkullerbytta hemma på Myresjöhus Arena.

 

Se höjdpunkter på TV4 Play: