Effektivt Oskarshamn stal poäng

 

 

 

Efter en dålig första halvlek tog Öster över Smålandsderbyt fullständigt i andra halvlek och tog mycket rättvist ledningen. När man inte utnyttjade spelövertaget till att stänga matchen kunde Oskarshamn kvittera på sitt första anfall för halvleken, och mot slutet kunde hemmalaget även fått in ett segermål mot ett modstulet Öster.
 
OSKARSHAMNS AIK - ÖSTERS IF 1-1 (0-0)
61' 0-1 Strömberg
80' 1-1 Emmanuel
 
Publik: 1153
 
Öster testade ännu en ny uppställning:
Rydén
Björkén - Vasilj - Lindblad - Nurkic
J Andersson - Drott
Hafizovic - Velic - Henningsson
Rajalakso
 
Byten:
56' Söderberg (Hafizovic), Strömberg ( Andersson)
81' Wihlborg (Rajalakso)
 
Statistik finns på förbundets matchsida.
 
På artikelbilden ser vi Oskarshamns kvitteringsmål.
Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it
 
 

Oskarshamn bjöds på matchens första chans inför storpubliken på Oskarshamn Arena. Ett misslyckat uppspel fastnade på Åtvidabergslånet Dogbe, som snabbt förpassade bollen upp på högerkanten till Lengyel. Denne höll i bollen bra men när han lyfte in ett inlägg mot Dolk fanns Mario Vasilj tryggt på plats och nickade undan.

 

I sjätte minuten var det dags för Öster första chans. Rajalakso tog sig runt på vänsterkanten och rullade in bollen mot Mehmed Hafizovic, som försökte skarva vidare till Velic som kom farande i mitten men då hann en försvarare mellan och kunde få iväg bollen. Fem minuter senare lyfte Hafizovic in en boll från högerkanten över Lucas Hägg-Johansson i Oskarshamnsmålet mot Rajalakso, men denne nådde inte den höga bollen och råkade i ivern styra den med handen och fick följdriktigt matchens första varning.

 

Med en dryg fjärdedel spelat av matchen ökade intensiteten lite. I 24e minuten spelade Hafizovic ut bollen till Björkén som lyfte in ett perfekt inlägg på Rajalakso, men denne fick inte alls träff utan skickade nickavslutet från nära håll en bra bit över. Minuten senare borde det blivit riktigt farlig när Rajalakso jobbade ikapp en lång boll, spelade bak till Hafizovic som väggade sig fram och sedan försökte chippa fram bollen mot mitten där både Velic och Henningsson var på väg framåt men dessvärre hade Hägg-Johansson läst spelet och hann ut och kunde plocka bollen.

 

På i stort sett vändande boll skaffade hemmalaget sig sin bästa chans dittills. Mattias Pavic prickade in ett inlägg bra på Lengyel, som var halvt genom i bra läge men tack vare en ganska resolut uppvaktning från Vasilj kunde han inte få någon riktig träff på bollen, som Rydén istället kunde skopa upp.

 

Knappa tre minuter senare var det Östers tur att missa efter tuff behandling i straffområdet. Nurkic lyfte in en frispark som skarvades vidare mot Henningsson som var fri vid bortre stolpen, men Agebjörn satte in en stenhård tackling bakifrån som slog undan benen på Österspelaren - som till sin stora besvikelse fick hålla tillgodo med en hörna som plåster på såren. På hörnan hittade domaren dessutom en ruff mot Hägg-Johansson och blåste av.

 

Nästan prick halvtimmen in i matchen var Oskarshamn mycket nära att ta ledningen. Rydén gick ut för att rensa bollen framför en jagande Lengyel, men såg ut att halka och missade i stort sett bollen som hamnade hos Dogbe, men när han skulle lyfta in bollen i mål hann Nurkic mellan och täckte undan avslutet.

 

Efter ett par halvchanser framför allt från Rajalakso blev det i halvlekens första stopptidsminut riktigt farligt. Efter snyggt kombinationsspel av Öster tog sig Henningsson in i straffområdet från mitten och fri med Hägg-Johansson avslutade han nere till vänster, ett avslut som målvakten precis kunde på foten på och stoppa, men trots följande stor oro i hemmalagets försvar kunde ingen Österspelare nå bollen utan försvaret kunde rensa undan.

 

ANDRA HALVLEK

Andra halvlek inleddes betydligt piggare än den första. I 48e minuten slet sig Henningsson genom och lyfte över bollen mot vänstersidan där Rajalakso var fri, men fick bollen lite högt för att nå anfallaren. Bara minuten senare var Öster ytterst nära att ta ledningen när ett skott från Hafizovic styrdes på en försvarare och tog en hög båge, men Oskarshamnsmålvakten gjorde en jätteräddning när han nådde tillbaka och kunde trycka bollen över ribban till hörna.

 

Tio minuter in i andra kom så hemmalagets första läge för halvleken. Pavic gjorde ett bra jobb på högerkanten och rullade in en farlig boll genom Österförsvaret, men lyckligen gick den även metern bakom framstormande Dogbe.

 

Därefter gjorde Öster ett dubbelbyte som fem minuter senare skulle löna sig. Då väggspelade Velic med Söderberg och lyfte sedan fram en hög boll mot vänstra stolpen, där Strömberg slank fram mellan sina backar och tryckte in ledningsmålet med pannan.

 

Efter målet fortsatte Öster pressa - bara minuten senare skaffade Henningsson frispark i ett bra läge på vilken Velic försökte nå Vasilj men fick se den nickas undan precis innan den nådde sitt mål. Några minuter senare visade Björkén sin skicklighet med boll när han gick inåt i banan förbi flera försvarare, men avslutet med vänstern höll inte samma höga klass utan slank ut till inspark.

 

Med tjugo minuter kvar nådde Henningsson in med ett inlägg till en ånyo bra placerad Strömberg, som denna gång tyvärr inte fick till träffen på nickavslutet som blev mer av en styrning ut mot sidlinjen. Därefter följde två farliga sekvenser snabbt. Först missade Hägg-Johansson utboxningen på ett vänsterinlägg men ingen Österspelare hann fram där bollen damp ner. I momentet efter hamnade bollen hos Rajalakso inne i målområdet men precis när han skulle pricka in bollen hann en försvarare mellan med foten och täckte avslutet.

 

När Oskarshamn med kvarten kvar väl tog sig upp i anfall och skaffade en hörna höll det på att stå dem dyrt. Bollen nickades ut och Söderberg gjorde ett starkt jobb när han tog sig förbi en hemmaspelare och spelade ut bollen mot en framstormande Rajalakso, som tyvärr försökte passera nyss inbytte Martin Torstensson istället för att spela tillbaka bollen och till slut fick finna sig avväpnad.

 

Två minuter senare plockade Alexander Henningsson fram en av sina gamla favoriter från den tidiga karriären som vi inte sett så ofta på senare år - marockofinten. Här i ett magnifikt utförande följt av en tjurrusning för att nå bollen innan kortlinjen. Något som lyckades och gav fri spelväg inåt där han sånär nådde Rajalakso vid bortre stolpen, men en försvarare nådde mellan med en tåspets och kunde stöta ut bollen.

 

Med dryga tio minuter kvar kom så kallduschen. En bortslagen passning i Österförsvaret hamnade hos Jägerbrink, som klippte till och träffade armen på Mario Vasilj, vilket resulterade i en frispark precis utanför straffområdet - som av oförklarlig anledning flyttades bak fem meter - vilket skulle visa sig ödesdigert. Inbytte Emmanuel klev nämligen fram, tog bara ett stegs ansats och lyfte bollen över muren in i vänstra burgaveln.

 

Efter en bra anstormning var Öster i 84e minuten bara någon centimeter från att återta ledningen. På en högerhörna bröt sig Karl-Johan Lindblad ut från klungan och nickstyrde bollen upp i ribbans undersida, men marginalerna var inte på Östers sida och trots gott om folk framför mål slank bollen iväg på nedstudsen istället för att styras i mål.

 

Öster fortsatte skapa hörnor men fick nu inte ut så mycket av dem. Istället var målskytten Emmanuel nära att skapa ett jätteläge när han slet sig förbi på vänsterkanten, men restens av AIK-spelarna var inte lika alerta och spelade runt bollen tills de kunde lyfta ut den över kortlinjen.

 

På en minuts stopptid fick hemmalaget också matchens sista farlighet. Nytt slarv i en Österrensning gjorde att bollen än en gång hamnade hos Jägerbrink, som denna gång knorrade bollen mot bortre krysset men där var Rydén med bra och kunde plocka den.

 
 
Strömberg nickar in 0-1.