Cupäventyret slut i Borås

Öster var aldrig riktigt nära att hota storfavoriterna Elfsborg i gruppfinalen i Svenska Cupens grupp 4. Trots dominans från hemmalaget lyckades man ändå nästan hålla nollan till halvtid, men efter Simon Hedlunds ledningsmål var hemmalaget än tryggare i sitt spel.

55 Ericsson (Velic)
67' Henningsson (Zlojutro), Gero (Nurkic)

Elfsborg visade direkt från start att man inte tänkte tillåta någon upprepning av höstens hemmaförlust mot Öster. Redan i första minuten tog sig Lasse Nilsson genom och blev mycket upprörd över att inte få straff med sig då han stördes ordentligt av en Österförsvarare och avslutade rakt på Oscar Berglund. Tre minuter senare kom Östers första chans när ett inlägg från höger nådde Wihlborg vid bortre stolpen, men skåningen lyckades inte hålla nicken på mål utan bollen slank strax till vänster.
    Därefter var det Elfsborgs kanters tur. Först genom ett bra inlägg från vänster som Berglund bara kunde stöta iväg ut mot kanten, och anfallet efter när snabbe Simon Hedlund tråcklade sig genom men lyfte inlägget över allt och alla. I 13 minuten var det nära igen, när Johan Larsson lyfte in bollen snyggt men Elfsborgsspelaren i bra läge inte fick någon fart i sin nicktouch.
    Andreas Wihlborg spelade för dagen på vänsteryttern, och i 14 minuten fick han en bra boll från Elvby, men kunde inte skaka av sig sin försvarare som kunde bryta ut bollen till inkast. Några minuter senare visade Öster den höga press vi stundtals sett i tidigare matcher, och lyckades störa Elfsborg så bra att man fick med sig ett inkast högt upp i plan. I situationen efter var Söderberg nära att nå Zlojutro som tagit en vältimad löpning in bakom backlinjen, men en försvararfot hann precis mellan och stoppade det roliga. Med en fjärdedel av matchen spelad fick Berglund göra en bra räddning när ett vänsterinlägg styrdes sent, men målvakten hann ner bra och kunde avvärja. Minuterna senare var Lasse Nilsson en hårsmån från att bli helt fri långt inne i Östers straffområde på en kort lyftning, men Vasilj visade sin rutin när han utan att nudda anfallaren lyckades vika in benet framför honom och peta ut bollen till hörna. I anfallet efter bjöd Konate på lite underhållning när han snyggt gjorde sin försvarare innan han rullade bollen bakåt till Wihlborg, vars avslut dock inte kunde hota Ellegaard i Elfsborgs mål.
    Med knappa halvtimmen spelad väggade sig Nilsson snyggt genom Österförsvaret, men stördes i avslutsmomentet hårt av Nurkic och fick bara med sig en vänsterhörna ur situationen. Minuterna senare kom ett lågt tungt avslut som Berglund lyckligen kunde styra via stolpen till ännu en Elfsborgshörna. Mitt i Elfsborgspressen försökte Öster sticka upp med en omställning på en långboll, men då var Ellegaard säkert ute och kunde rensa tidigt. Två minuter senare var Johan Larsson sånär genom på högerkanten, men stoppades effektivt av en precis glidtackling från Pa Konate.
    I det här läget började hemmalaget se lite irriterade ut - bland annat stod Hauger för en osnygg nedsparkning av Söderberg och Lasse Nilsson för en liten klättershow på ryggen på Vlado Zlojutro - men snart skulle hemmalagets spelövertag ändå löna sig. Det var, inte oväntat, Johan Larsson som rann iväg på sin högerkant och rullade in en låg boll till Simon Hedlund som bara kunde banka in Elfsborgs ledningsmål sex minuter före paus. Bara minuten senare var Hedlund nära igen, men hade varit lite optimistisk och fick se sitt friläge vinkas av för offside.
    Med två minuter kvar till halvtid tappade Öster bollen i ett uppspel, och Larsson såg ut att ställa till det igen. I sista sekund kunde Karl-Johan Lindblad dock bryta inspelet till hörna, och på denna gjorde Lindblad också en bra arbetsinsats, och lyckades sånär jobba fram en omställning.

Andra minuten var bara någon minut gammal när Denis Velic fick en smäll på benet på mittplan och blev liggande en bra stund (och efter några minuters haltande fick bytas ut mot Otto Ericsson). Minuterna senare såg Elfsborg ut att utöka sin ledning när Viktor Claesson slog ett bra inlägg som nickades högst några centimeter till höger om mål. 54 minuten skulle bli händelserik. Först sprang Anders Svensson vårdslöst ner Bergholtz strax utanför Östers straffområde, och på uppspelet efter den följande frisparken lyckades Öster tappa bollen så att inte mindre än två hemmaspelare hamnade helt fria - men lyckligen även offside (något vare sig hemmaspelare eller publik var vare sig särskilt övertygade om eller lyckliga över).
    Med timmen spelad stod Viktor Claesson för två häpnadsväckande prestationer. Först gick han själv genom hela Österlaget på ett mycket imponerande sätt, och sedan - efter att ha kommit fri - avslutade han med ett skott som var närmre att gå till inkast än på mål. Vid det här laget var Elfsborgs press i stort sett total, och det dröjde tio minuter innan Öster lyckades rada upp något konstruktivt eget spel. Då var det Henningsson som togs hårt av Hult, men lyckades ta sig vidare in i straffområdet bara för att när han jobbat fram ett bra läge få frisparken för förstaläget mycket sent med sig. Frisparken skruvade Wihlborg hårt men försvaret hade inga problem att nicka undan. Minuterna senare kom hemmalaget istället fram i ett tre mot två-läge med Anders Svensson till vänster, och denne spelade säkert fram Mikkel Beckmann som kallt tryckte in 2-0 nere vid vänstra stolpen. Bara minuten senare var det nära igen när Hedlund var på väg genom men sprang in i en välplacerad Lindblad-axel inne i straffområdet och blev mycket upprörd när domaren vinkade avvärjande.
    Med tolv minuter kvar av matchen bjöd Österförsvaret Lasse Nilsson på ett jätteläge. En bortslagen passning till en helt fri Nilsson inne i straffområdet borde resulterat i mål, men Berglund gjorde en riktigt bra räddning på Nilssons närskott. Den resulterande omställningen kunde slutat illa, då Holmén gick in i en mycket vårdslös tackling mot Wihlborg som lyckligen hann hoppa undan men inte kunde pricka Henningsson, som tagit en bra löpning, med bollen. Henningsson hade det också tufft ute på högerkanten, minuten senare åkte han på en rejäl tryckare i ryggen men fick inte ens frispark med sig. I 84 minuten lyckades Lasse Nilsson lura med sig hela Öster uppåt i banan för att i nästa sekund vricka bollen snyggt till en Hult i full fart. Denne la ett snyggt lågt inlägg som Öster hade tur att ingen anfallare hann få fram en fot på.
   Två minuter senare tog Gero en jättelöpning på linjen på sin vänsterkant, hann förbi sin försvarare och spelade bak bollen till Bergholtz, men dessvärre fastnade dennes tillbakaspel mot Gero på en försvararfot. Något anfall senare lyfte Wihlborg in bollen på en helt fri Gero, som dessvärre inte ens hann ta avslut innan flaggan kom upp för offside. Samma öde drabbade även Söderberg på stopptid. Henningsson slog en låg boll in som Söderberg klackstyrde in till 2-1, men hann inte börja fira innan flaggan kom upp. Rättvist nog skulle matchens sista chans ändå tillfalla hemmalaget, och Johan Larsson. Berglund hamnade långt ut mot högerkanten, och en anfallare lyckades få bollen förbi honom in till Larsson, som inte alls fick träff och skruvade bollen både över och till höger om ett tämligen oskyddat mål.