Bra spel bakom vändning

Trots mycket boll låg Öster under i halvlek mot seriekonkurrenten Skövde. Hemmalaget fortsatte ändå nöta på och kunde till slut vända efter två mål av Adam Bergmark Wiberg. Tränare Srdjan Tufegdzic gillar att spelarna inte gav upp på spelidén utan fortsatte trots underläget.
- Det viktigaste är att vi fortsätter spela den fotboll vi vill spela och hittar sättet att vända matchen.

 

ÖSTERS IF - SKÖVDE AIK 2-1 (0-1)

0-1 38 Fellrath
1-1 74 Bergmark Wiberg
2-1 83 Bergmark Wiberg (straff)
Publik: 533

 

Öster startade med:
Prekovic
Herdonsson - Berg - Starke Hedlund - Sigurgeirsson
Hauksson - Kusu
Bergmark Wiberg - Söderberg - Kozica
Westermark

Byten:
59' Adolfsson (Berg), Bonnah (Kozica), Magnusson (Söderberg), Ljung (Hauksson)
71' Bladh Pijaca (Kusu), Gustafson (Westermark), Varmanen (Herdonsson)
86'  Eriksson (Bergmark Wiberg)

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Det är positivt att vi vinner, att vi visar karaktär och vänder fast vi ligger under. Det viktigaste är att vi fortsätter spela den fotboll vi vill spela och hittar sättet att vända matchen.

Jag tycker vi såg en hel del bra saker, kombinationsspel och annat vi tränat på. Vi saknade den där sista touchen i första halvlek för att få in bollen, men det är inte så konstigt när alla är så tunga i benen som de ska vara just nu.

Det är synd att vi släpper in det målet de gör, för då tycker jag vi hade matchen under kontroll. Vi har pratat om att vi måste visa mer attityd på de situationerna men det får vi fortsätta jobba på."

 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Det märktes direkt från start mot Skövde att det handlar om lite mer i träningsmatcher när det är en seriekonkurrent man möter. Spelet var mer tillknäppt än i årets två första matcher och det trycktes till mer i stort sett i varje närkamp. I fjärde minuten drog Öster i alla fall upp ett anfall längs högerkanten där Alex Hauksson stack fram och lyfte in bollen framför mål men en av Skövdes mittbackar kunde nickrensa.

Tre minuter senare fick vi se matchens första skott på mål, när Adam Bergmark Wiberg - för dagen på högerkanten - fick en lång boll från Starke Hedlund och avslutade hårt mot första stolpen men målvakten kunde blockera och Rhöse kunde även rädda bollen från att sticka ut över kortlinjen när han rensade till inkast.

Minuten senare var det nära igen när Adam Herdonsson slog ett långt inlägg över på Jesper Westermark, som nickade in bollen framför mål där Niklas Söderberg hade mycket yta men nickade en bit över mål.

I tionde minuten kom så matchen första riktiga jätteläge när Bergmark Wiberg via en Skövdefot frispelade Söderberg, som (lite ur vinkel) avslutade hårt men på målvakten.

Minuterna senare stack Skövde så för första gången upp, och det borde blivit riktigt farligt. Mörk fick en snabb boll av Bellander ut på vänsterkanten, avancerade snabbt och hade Fellrath med sig i mitten, men gick på eget avslut och fick snedträff och drog bollen i bollnätet högt bakom Östers mål.

I 18e minuten blev det lite samma sak men mot andra målet. Bergmark Wiberg stod för en fantastisk nedtagning ute vid sidlinjen och spelade snabbt fram på Westermark, som tog sig förbi och snyggt vände bort första försvararen, men sedan tappade balansen lite och inte kunde komma till avslut. Positivt dock att vi fortsätter fylla på bra i snabba omställningar - nu fanns tre rödklädda förutom Jeppe inne i offensivt straffområde.

Halvtimmen in i matchen bjöd Österförsvaret gästerna på ett jätteläge när felkommunikation ledde till att en hemåtnick kunde fiskas upp av Fellrath, som spelade ut till Mattsson, vars avslut strök tätt utanför vänstra stolpen.

Fyra minuter senare gjorde Westermark ett jättejobb när han jagade ikapp ett alldeles för långt inlägg, rundade Skövdeförsvararen som var på väg efter bollen och tog sig inåt i banan. En kort boll till Bergmark Wiberg varpå denne spelade vidare på Kozica, som inte riktigt fick träff utan satte avslutet metern utanför högra stolpen.

I 37e minuten fick vi sedan se en kort inkastvariant av Skövde, varpå Rhöse lyfte in en hög boll mot bortre stolpen där Fellrath var stark och kunde trycka in ledningsmålet med pannan.

Precis före pausvilan, tre minuter in på stopptid efter många spelavbrott, kunde Öster så åtminstone utmana, Hauksson tog sig än en gång runt på högerkanten och spelade en bra boll in på Bergmark Wiberg, men avslutet stack metern över ribban.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus hände det saker direkt. Bara fyra sekunder hade gått när Westermark sprang rakt över en Skövdespelare och nog kunde fått ett gult kort. Minuten senare var det nära för Öster när Bergmark Wiberg sköt på hälarna på Westermark, som sånär fick med sig bollen men tappade den, varpå Sigurgeirsson hann ikapp den på kortlinjen och skickade in framför mål, där det dock bara fanns bortaspelare som kunde rensa.

I 50e minuten fick vi sedan se ett jätteläge, när Starke Hedlund lyfte en lång boll från egen planhalva upp på Bergmark Wiberg, som direktskarvade på volley in framför mål där Westermark sprungit sig helt fri men fick se inbytte målvakten Engelbrektsson göra en jätteräddning när han styrde avslutet precis utanför högra stolpen.

Andra vändan av byten tjugo minuter före full tid höll sedan på att ge utdelning direkt. Inhoppade André Gustafson bröt ett Skövdeuppspel på mittplan, fick bollen till Bonnah som spelade ut på Sigurgeirsson som tog med sig den upp på vänsterkanten innan han slog ett lågt inlägg framför mål där Gustafson inte kan ha varit många centimeter från att få huvudet till bollen.

Bonnah låg sedan bakom nästa chans minuten senare när han tog sig in från vänsterkanten innan han spelade Magnusson, som direktskarvade till nyss inbytte Varmanen som avslutade tätt utanför vänstra stolpen.

I 73e minuten fick vi sedan se ett klassanfall. Prekovic lyfte ut bollen på Sigurgeirsson, som kortpassade sig upp längs kanten med Bonnah, fick tillbaka bollen strax utanför gästernas straffområde innan han gick inåt. Därefter kom en fin kortpassning till Magnusson som direktskarvade till Bergmark Wiberg, som iskallt placerade in kvitteringen i höger burgavel.

Fyra minuter senare kunde mycket väl ett ledningsmål också kommit. Bergmark Wiberg tog med sig bollen upp innan han spelade Sigurgeirsson som sprungit sig fri, men tyvärr inte gick på eget avslut utan rullade bollen inåt, där den gick bakom Gustafson men ut till Magnusson, som lyckades få med sig bollen runt och avslutade men målvakten fick ut den till hörna.

Gustafson hade sedan dubbla avslut på den resulterande hörnan, först en nick mot första stolpen som målvakten lyckades fösa undan och sedan efter att bollen rullats runt lite en nickskarv strax utanför vänstra stolpen.

I 82a minuten lyfte Bonnah sedan in en frispark från vänsterkanten, som tog på en Skövdehand och domaren pekade direkt på straffpunkten. Bergmark Wiberg stegade fram till elvameterspunkten och klappade stenhårt in bollen i vänstra burgaveln.

Skövde kunde dock ha kvitterat bara någon minut senare när man nickskarvade en hörna tätt utanför högra stolpen, men bollen studsade retfullt ut till inspark.

Matchens sista chans tillföll sedan Öster, när Gustafson i sista ordinarie matchminuten drog upp ett anfall från egen planhalva innan han spelade ut bollen till Ljung, som definitivt såg ut att bli nedriven av en Skövdeförsvarare på väg in i straffområdet men domaren valde att fria.