Bra slut på tungt genrep

Vi fick en katastrofal start på genrepet mot Helsingborg när skåningarnas nyförvärv Taha Ali kunde kontra in 0-1 redan efter 50 sekunder. Ett tidigt mål för gästerna även i andra halvlek gjorde det tungt och det började se dystert ut.
Sista 20 minuterna höjde dock Öster nivån rejält och efter Månz Bergs reducering på en snygg nick med kvarten kvar fick hemmalaget rejäl fart. Zahirovic nickade in ytterligare en reducering, men såväl Isak Magnusson som Teo Brenner Toris var ytterst nära att även de hamna i målprotokollet.
Tränare Srdjan Tufegdzic gillade inställningen i slutet av matchen men hoppas spelarna kan lära sig mycket av denna matchen.
- Det får inte hända. Men vi gav inte upp och spelade upp oss i slutet, med två mål och ett par bra chanser.

Westermark

60' Magnusson (Kozica), Brenner Toris (Westermark)
78'  Engqvist (Rochester), Drott (Hauksson), Zahirovic (Rodic), Pavic (Varmanen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"En tung förlust. Det är klart jag är missnöjd när vi släpper in fyra mål, särskilt som vi inte är vana att släppa in mål. Men om jag får välja att släppa in fyra mål i denna matchen eller ett mål var i fyra matcher är det ju bättre att vi släpper in dem idag.

Efter deras mål redan efter 50 sekunder tycker jag vi reagerar bra och har matchen under kontroll i den halvleken. Sedan  kommer det andra målet och sänker oss, vi börjar hänga med huvudena och sen kommer de andra målen rätt snabbt. Det får inte hända.

Jag tycker vi har spelat bra i många matcher på försäsongen och det här kan vara en nyttig lektion, hur vi släpper till målen. De har inte fler lägen än vi i straffområdet men de kan ju inte få göra mål när de är en man mot fyra."

Matchen hann knappt börja innan det som skulle sätta sin prägel på hela första halvlek hände. Efter 40 sekunder inledde Öster ett anfall på vänsterkanten men en olycklig passning snett bakåt i plan passerade två medspelare och landade rätt i gapet på planens förmodligen snabbaste spelare Taha Ali som kunde springa sig fri och lura ner Mathias Nilsson innan han placerade in ledningsmålet med bara 50 sekunder på klockan.

Öster kunde faktiskt kvitterat bara en minut senare när Dzenis Kozica och Marc Rochester Sørensen samarbetat på högerkanten och dansken lyfte in ett bra inlägg i boxen där Alex Hauksson nådde först, men inte kunde få träff på det svåra avslutet.

Ali fortsatte visa sin nivå och i 8e minuten samspelade han med Kaied och tvingade Nilsson att styra ut avslutet tätt utanför stolpen till hörna.

Därefter kom ingendera laget till några direkta chanser i en match som snabbt blev rätt fysiskt tuff. I 27e minuten stod Vladimir Rodic för bra förarbete när han tog sig runt till vänster, in längs kortlinjen och la bollen till Rochester som även hade Kozica med sig framför mål, men misslyckades med mottagningen och försvaret kunde rensa.

Tre minuter före paus jobbade Öster fram ett läge när bollen kom in fårn vänster till Kozica som felvänd valde att spela Rochester, men dennes avslut täcktes av en försvarare och Öster kom inte närmre än så.

Tämligen snart efter paus kom nästa smäll. Ut nästan ingenting spelade Kaied fram sig själv och såg nästan förvånad ut när han hamnade fri inne i straffområdet men var kall och placerade in bollen förbi Nilsson i höger burgavel.

Nu jagade skåningarna mer men i 58e minuten kunde (borde?) det straffat sig när Hauksson bröt på mittplan och Rodic kunde ställa om tre mot två med Westermark i mitten och Kozica ute till höger, men Rodic valde att hålla i bollen för länge och fastnade i att försöka göra den back som då hunnit ikapp honom. Till slut kunde han få in bollen till Westermark men dennes direktskarv vidare blev för hög för att Hauksson som nu kommit in i boxen skulle kunna få träff.

Nu fick vi se mer av Östers höga press och i 64e minuten var det nära att ge utdelning när Rodic nodde bollen och spelade nyss inbytte Teo Brenner Toris som sprang sig ur vinkel men ändå kunde få in bollen framför mål, där den styrdes ut till Hauksson strax utanför straffområdet. Islänningen försökte pricka in bollen lågt vid högra stolpen men Helsingborgs målvakt kunde precis styra ut den till hörna.

Istället bjöds vi i 66e minuten på en ny spetsprestation när Ali tog runt till vänster och placerade in sitt andra mål för dagen. När gästernas inhopparduo Al Hamlawi och Olsson sedan samarbetade fram den sistnämndes 0-4 bara tre minuter senare såg det riktigt mörkt ut och oron fanns att siffrorna skulle sticka iväg ytterligare.

Istället samlade sig Öster och började spela sin egen fotboll igen och kvarten före full tid gav det utdelning. Kusu blev omkullvräkt strax utanför straffområdet och skåningarna förväntade sig nog en frispark direkt på mål, för de missade helt att Månz Berg smugit sig längst bak i straffområdet där han helt soperen kunde pricknicka in reduceringen med kraft.

Nu fick Öster fart och i 77e minuten sprang Rodic sig fri på en lång crossboll och placerade in bollen men blev avvinkad för en offside som inte var helt solklar. Två minuter senare sprang Isak Magnusson sig fri och fick förvisso bollen för långt från sig men frågan är om han inte skulle haft straff när Tsouka gick in med benet framför Magnussons.

Magnusson var sedan nära fyra minuter senare när han fick mycket utrymme på en väl slagen hörna från Pavic, och avslutade på volley men när bollen var på väg in fick en försvarare upp foten högt och kunde precis rensa undan.

Tre minuter före full tid kom iallafall ännu en reducering. Öster ställde om snabbt men såg ut att ha spelat sig ur läge nnär Engqvist valde en djup boll ut mot höger på Magnusson som fick slita för att hålla den kvar på plan. Magnusson spelade Pavic som såg en öppning i mitten och lyfte en perfekt boll in för Alen Zahirovic som vräkte sig fram och tryckte in ett hårt avslut med pannan.

Båda lagen jagade in i det sista och i 90e minuten var vi mycket nära ännu en reducering. Pavic prickade ett långt inlägg ända utifrån kanten mot bortre stolpen där Brenner Toris dök upp och försökte placera bollen till höger om målvakten, som såg ut att vara ställd men med en heroisk vänsterhandsviftning lyckades bromsa bollen så den damp ner i backen och sedan slängde sig på den innan Engqvist hann dit.