BITTERLJUVT AVSLUT PÅ CUPSPELET

Man ska aldrig vara nöjd med en förlust, men idag kan alla runt Öster vara stolta trots slutresultatet. Laget var långa stunder spelmässigt bättre än svenska mästarna AIK och det såg länge ut som Dragan Kapcevics båda mål skulle räcka för att ta oss vidare, men AIK kunde kvittera och vända i förlängning.

ÖSTERS IF - AIK 2-4 e.förl, 2-2 e. full tid (1-1)

Kapcevic

97' Pavic (Johansson)
104' Ahrn (Ljungberg)
Mer statistik på förbundets matchsida

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Cupkvarten mot AIK tog fart snabbt, och i femte minuten såg det lovande ut när Calle Johansson lyfte en diagonal boll mot David Johannesson som försökt smyga in bakom gästernas backlinjen, och när bollen nickades undan av Ødegaard var Christian Ljungberg nära att varva en försvarare och nå bollen men den svartgule kunde precis rensa.

Redan sekunderna senare blev det desto tuffare. AIKs nyförvärv Ylätupa vände snabbt och slet sig förbi Fredrik Lundgren, som fick jaga och drog på sig en frispark strax utanför straffområdet. Denna tillät av någon anledning domare Kaspar Sjöberg att slås samtidigt som AIK-supportrarna bakom mål brände av en rökfackla som totalt omslöt Östers målvakt Tobias Andersson, som inte hade en chans att hinna ner till stolpen och ta den välplacerade frisparken.

Öster fortsatte ändå jobba och bara minuten senare borde Johannesson nog haft frispark på straffområdeslinjen när han var på väg genom men fick ett rejält ryck i axeln av  Ødegaard. Minuten senare vann Christian Ljungberg boll och avancerade över offensiv planhalva, men valde att skjuta själv istället för att söka djupledsspringande Kapcevic och fick bara hörna med sig.

Knappa kvarten in i matchen trodde många att kvitteringen satt efter fint samarbete Stefan Karlsson/David Johannesson på högerkanten varpå David levererade ett perfekt inlägg precis framför mål där Dragan fanns på plats och styrde bollen centimeter utanför vänstra stolpen.

Medan vi satt och väntade på att svenska mästarna skulle ta över matchen tilläts de inte mycket av de rödblå spelarna och Öster var de som visade mest. I 24e minuten spelade man sig genom bra men en hårt ansatt Johannesson fick inte träff på bollen som stack metern utanför högra stolpen. Minuterna senare var kvitteringen ytterst nära när Anton Andreasson galant vände bort en motståndare på straffområdeslinjen innan han stenhårt skickade bollen i ribban.

Östers press fortsatte och fyra minuter före bjöds vi på en offensiv delikatess av Filip Örnblom som verkar stortrivas i sin friare roll precis bakom mittfältet. Här vann han boll tio meter utanför AIKs straffområde och drev förbi tre försvarare innan han levererade ett lågt inlägg mot bortre stolpen där Calle Johansson fanns på plats, men en försvarare kunde dyka och styra undan bollen över kortlinjen.

Minuten senare lyfte Oliver Silverholt in en boll i straffområdet där just Örnblom nådde högst och nickade ner bollen via en försvarare till Kapcevic som iskallt rullade in kvitteringsmålet förbi Oscar Linnér i bortre burgaveln.

Därefter spelades halvleken mest av, och det som fick mest applåder fram till paus var en snygg klackmottagning av Christian Järdler efter att bollen rensats av AIK ut mot spelarbåsen.

ANDRA HALVLEK

Öster skapade första läget även efter paus när Ljungberg på en retur efter egen hörna i 51a minuten rullade in bollen till Kapcevic som klippte till från distans men knorrade bollen strax över.

öster fortsatte ha mycket boll och i 61a minuten klackade Calle läckert fram Andreasson, som hamnade lite ur linje och när han försökte slå tillbaka bollen in i mitten styrde den undan på en AIK-arm utan åtgärd.

Därefter släppte Öster så småningom upp gästerna mer, men då skapades också öppningar för omställningar. I 64e minuten utnyttjade Johannesson en sådan chans och var på väg runt när han revs ner ganska klumpigt av en AIK-back och domare Sjöberg pekade omedelbart på straffpunkten.

Fram stegade Dragan Kapcevic och dunkade utan nerver bollen stenhårt upp i vänstra krysset.

Uppiggade av målet ville Öster ännu mer och tre minuter senare bjöd man på en läcker sekvens där bollen snabbt spelades genom halva laget innan Johannesson klackade fram bollen mot en maxlöpande Stefan Karlsson, som åkte på en riktig höfttackling av en cynisk försvarare men ändå inte fick mer än frisparken med sig.

Några minuter senare tog sig Ljungberg genom och kunde mycket väl fått straff med sig när Enoch Adu (inte den förre Österyttern som numera huserar i Nyköping och gjort det bra i cupspelet utan den mer namnstarke före detta Malmöspelaren) ryckte honom rejält i armen, men skåningen valde att stå upp och fick iväg ett bra avslut som styrdes ut till hörna. En hörna som Andreasson fick bra fart på och Linnér tvingades kämpa för att hålla borta från mål.

Fem minuter senare visade Andreasson styrka när han tryckte undan betydligt större Obasi och vann boll på egen planhalva innan han tog en femtiometerslöpning men passningen fram mot Calle Johansson blev tyvärr snäppet för brant och en back kunde peta undan innan det blev riktigt farligt.

Obasi visade dock sin rutin fem minuter före ordinarie tids slut när han fick bollen i Östers straffområde och såg ett ben han kunde springa in i, varpå domaren bara kunde blåsa för straff. Denna satte Daniel Sundgren snyggt tätt invid högra stolpen.

Öster hann skapa ett sista läge minuten in på stopptiden när Andreasson gjorde ett fint jobb nere vid kortlinjen innan han rullade bollen in i mitten men tyvärr hann ingen rödblå fram för att trycka dit bollen.

FÖRLÄNGNING

Det syntes att det var två tröttsprungna lag med mycket nerver som klev ut efter den korta andra pausen. Spelet såg inte alls lika bra ut åt något håll, och framför allt gästerna drabbades av kramp titt som tätt.

Faktum är att fram till AIKs ledningsmål i 98e minuten har skribenten inte en enda anteckning från övertiden. Då visade Obasi sin klass när han tog ner en lång boll, och när alla på arenan trodde han skulle vänta in någon att passa klev inåt och förbi två försvarare innan han rullade in bollen i bortre burgaveln under Andersson.

Om Öster dominerat ordinarie speltid så var förlängningen gästernas. Fyra minuter in på den andra förlängningskvarten var det dags igen, och det var än en gång Obasi som låg bakom. Nigerianen väggspelade med Goitom och när Tobias Andersson lyckades bryta sista passningen utnyttjade Obasi den förvirring som uppstod och spikade igen matchen genom att pricka in 2-4 i en i princip tom bur.

Öster ville ändå göra match av det hela och när Linnér i 111e minuten missade ett inlägg såg det lovande ut. Kapcevic försökte klacka fram bollen till inbytte Gustav Ahrn men marginalerna var inte på Östers sida idag och bollen fastnade på en försvarare.

Minuten senare såg det lite oroande ut när AIK slog en lång boll mot offensiv planhalva där Goitom såg ut att ha fri lejd mot mål men till sin häpnad möttes av Tobias Andersson, som bröt nästan uppe vid mittcirkeln och rensade till inkast.

Mot slutet fick Öster ha mycket boll och med tre minuter kvar var det nära att spetsa till matchen. Kapcevic spelade fram (en misstänkt offsidestående) Ahrn men denne fick se Linnér göra en jätteräddning på avslutet.