Äntligen seger på Värendsvallen

Öster fick det tufft mot ett stenhårt kämpande AFC, men kunde till slut avgå med första segern på Värendsvallen sedan augusti 2012 (förvisso på blott två matcher sedan dess) efter mål av Simon Alexandersson och Filip Örnblom.

Keene - Alexandersson

79' Henningsson (Johansson), Petrovic (Alexandersson)
88' Berg (Pavic)
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det känns skönt att inte sabba den fina avslutningen vi hade på Värendsvallen. Det var en tuff match, 94 minuter med mycket dueller, mycket kamp. Vi står upp riktigt j-a bra idag, jag är jättenöjd med killarna.

Vi har haft två tuffa matcher, det är skönt att få studsa tillbaka.

Vi har sagt att vi ska göra det bra i avslutningen, vi har gjort en jättebra säsong och jag är otroligt stolt över prestationen killarna har gjort hela året. Vi vill inte att de sista matcherna ska få överskugga det jobb vi gjort resten av säsongen utan nu har vi sagt att vi ska göra bra matcher i slutet och sedan får vi se hur långt det räcker.  Så det känns jättebra att vara tillbaks på vinnarspåret igen."

Eskilstuna är i desperat behov av poäng och gick direkt till attack. Redan i första minuten jobbade gästernas tyngsta pjäs Samuel Nnamani fram en frispark i bra läge efter att han sparkat ihop med Calle Johansson och AFC:s korta variant vållade en del oro innan de rödblå kunde få undan bollen.

Två minuter senare kunde Öster skapat ett riktigt bra läge när James Keene pressade högt och snodde åt sig bollen från en försvarare, men ansågs av domare Olofsson ha varit lite för burdus och gästerna fick frispark istället.

Öster jobbade sig allt högre upp och i nionde minuten hade Simon Alexandersson ett tungt avslut ur bra läge som täcktes. Två minuter senare nådde samme Alexandersson högst på ett fint inlägg från Oliver Silverholt (som var kvar på "fel" kant efter att ha slagit en hörna) och nickskarvade bollen i ribban. Mycket påpassligt vräkte sig sedan anfallaren fram på den egna returen och forcerade in bollen över mållinjen till 1-0.

De rödblå såg ut att vara hungriga för mer och bara två minuter efter ledningsmålet spelade Mattias Pavic fram Alexandersson i ett fint läge men denna gång fick anfallaren inte till träffen och skickade avslutet ut till inspark.

Kvarten in i matchen var det nära igen när Pavic lyfte in en flack frispark från vänsterkanten in mot bortre stolpen men en försvarare kunde toucha bollen förbi alla rödblå ut över kortlinjen.

Istället stack Eskilstuna upp och slog en hörnvariant som Öster kunde försvarat bättre på, där Manns till slut fick bollen och kunde placera den förbi Damir Mehic mot bortre burgaveln, där Silverholt sånär kunde nått den men inte förmådde hålla bollen utanför mål.

I 26e minuten var vi många som satte i halsen när Nnamani fick ett jättelänge efter en fin passning från Götesson och såg ut att ha fri lejd mot mål, men en fantastisk rush av Stefan Karlsson gjorde att backen inte bara hann ikapp utan även kunde peta undan bollen för att sedan rivas ner av nigerianen och få frispark.

Förutom ett par höga skott av Öster skapade lagen varsin bra chans till före paus. Gästerna hade dubbla låga avslut i 32a minuten där det första styrdes på vägen och tvingade Mehic att göra en jätteräddning och på returen täckte Silverholt ut till hörna.

Öster i sin tur kom till en farlig chans på Calle Johanssons fina inlägg i 37e minuten, där Pavic nådde högst men kom lit fel till bollen och såg ut att träffa den med axeln snarare än pannan och målvakten kunde utan större bekymmer plocka avslutet.

Efter en lite avvaktande inledning efter paus hade Öster lite flyt när man i 49e minuten fick straff med sig. James Keene jagade en låg studsande boll och sprang in i bollbanan för Götesson som förmodligen inte såg engelsmannen, men onekligen sparkade undan dennes ben i sitt försök att rensa.

Straffen slogs av Filip Örnblom som placerade den lågt invid vänstra stolpen, så väl slagen att målvakten trots att han gick rätt inte kunde nå den.

Med gästerna tvingade att lyfta spelet uppstod med tiden öppningar för Öster. I 58e minuten hittade Rochester en lucka fram till Pavic i bra läge, men Pavic fick inte till avslutet som rullade en bra bit utanför vänstra stolpen.

Fem minuter senare såg det lovande ut när Stefan Karlsson kom i full fart längs högerkanten och hade tre rödblå med sig inåt i banan, men ett strategiskt korrekt gult kort av Ousou satte effektivt stopp för den kontringen.

Skytteligafemman Nnamani utgjorde ett ständigt hot och i 69e minuten blev han fint framspelad av landsmannen Omeje men skickade bollen en bra bit över ribban.

Med kvarten kvar av matchen visade Calle Johansson kvalitet när han trots idel tröjryckningar och knuffar jobbade sig fram längs vänsterkanten in mot mål, där bara en bra fotparad av målvakten höll bollen ute ur nätmaskorna.

Slutminuterna blev händelserika. I 86e minuten föll Manns i Östers straffområde - efter vad som såg ut som en okej axel mot axel av Stefan K om bollen - och AFC-spelarna blev förstås mycket upprörda att man inte fick straff. Halvminuten senare var Pavic på väg genom åt andra hållet men stoppades tufft av Nnamani.

Pavic låg sedan kvar i bra offensivt läge efter denna vurpa när Öster vann bollen några moment senare, och spelade fram inbytte Petrovic som tyvärr skickade avslut en bra bit över mål.

AFC hade sedan ett bra läge i första stopptidsminuten när Nnamani skickade ett tungt avslut mot högra stolproten som Mehic fick sträcka ut för att trycka undan. En slarvig AFC-pass blev sedan matchens sista läge när Petrovic kunde avancera från egen planhalva med Keene helt ren i mitten men Petrovic valde att vika ut mot kanten för att hålla i bollen istället för att slå passningen och blev till slut avväpnad.