Äntligen seger mot Örgryte

Mycket snack inför klassikermötet mot Örgryte handlade om dålig historik, men idag var det tydligt vilket lag som ville och kunde mest och vann rättvist med 2-0 som kunde varit mer.

Keene

53' Pavic (Rochester Sörensen)
76' Ahmed (Drott)
89' Zahirovic (Petrovic), Alexandersson (Keene)

Mer statistik på förbundets matchsida.

Denis Velic om matchen:

"Jag är jättenöjd, det här är en av våra bättre insatser. Jag är otroligt nöjd med att se hur fyndiga vi blir i första halvlek. Vi trycker ner dem och skapar väldigt många situationer och till slut ger det betalt. Det blir via en straff men den straffen är en effekt av att vi är där nere hela tiden runt deras straffområde.

Totalt sett  vår bästa match, vi har en liten period efter deras utvisning där det blir lite stirrigt men i övrigt en fantastisk match. Jag vill hylla grabbarna, de lägger ner ett sånt jäkla jobb varje match hittills, de nöter på och jobbar och jobbar.

Det bästa är att vi har jättebra fotbollsspelare utanför också som inte får starta matcher just nu, det känns fantastiskt som tränare att ha den möjligheten. Samtidigt är det problemet som tränare, det finns spelare som är värda att spela, jag kan bara spela elva just nu men vi kommer att behöva alla framöver.

Återigen, vi har en fantastisk grupp, jäkligt lojal både mot varandra och uppgiften vi har framför oss. Hela laget ska ha en stor eloge och njuta idag och kanske imorgon, sedan börjar vi förbereda oss för en lång bussresa upp till Uppsala och matchen mot Dalkurd."

Under en avvaktande inledning tog Öster över allt mer av spelet i klassikermötet och gästerna visste inte riktigt vad man skulle besvara hemmalagets höga press med.

I tionde minuten kom så också en riktigt bra målchans när Oliver Silverholt slog en fin distansfrispark mot bortre stolpen där ständigt springande James Keene mötte upp och med en fin volley tvingade ÖIS-målvakten Andersson att göra en jätteräddning.

Minuterna senare stack även gästerna upp i ett första försök till anfall, men inlägget från högerkanten slogs rakt i famnen på en återigen bergsäker Damir Mehic.

21 minuter in i matchen visade Calle Johansson - för dagen på pappret placerad till höger men precis som tidigare matcher i en väldigt fri roll överlappande med Marc Rochester Sörensen i mitten - upp sin briljans när han flöt runt sin försvarare men fick bollen lite för långt från sig och fick inte riktigt inlägget lågt nog för Keene att kunna nå.

Tio minuter senare var samma par i farten igen, denna gång höll Johansson ner inlägget men Keene hade väl mycket bevakning för att nå avslutet vid första stolpen.

I 33e minuten stack Örgryte upp i ett av få anfall, även denna gång orkestrerat av Almeida som spelade bra in till  Browning Lagerfeldt men Östers försvar kunde utan problem täcka undan avslutet.

Bara minuten senare var det nära åt andra hållet när Silverholt extremt snyggt vrickade bollen fram på Rochester Sörensen som vände bort en försvarare och var väldigt nära att hitta in med en låg boll till Keene men en sen brytning av Stanisic avvärjde till hörna.

I 36e minuten trodde nog alla att Öster slutligen skulle spräcka nollan efter att Calle Johansson spelat snett bakåt till Jonathan Drott, vars skott styrdes och blev ett avslut via Filip Örnbloms lägre magområde men målvakten stod för en ny jätteräddning och lyckades även fäkta bollen förbi framstormande Keene.

Fem minuter före paus fick Öster istället straff när Rochester Sörensen slog ett inlägg som styrdes på övre delen av Stanisics arm - inte säkert att det faktiskt tog på armen men ÖIS-kaptenen gjorde det genom att vinkla ut högerarmen svårt för domaren att signalera annat än straff, vilket assisterande också såg till att det blev dömt.

Öis-målvakt Andersson gick sedan rätt men Petrovics hårt slagna straff precis intill vänstra stolproten var alltför välslagen och Öster tog rättvist ledningen.

Öster hann sedan med två hyfsade chanser innan paus mot ett skakat Örgryte. I 43e minuten skickade Drott ett lågt rappt avslut mot vänstra stolpen som målvakten tvingades släppa retur på, men Keene var halvmetern från att få dit foten. Minuten senare ställde Öster om snabbt och Petrovic hade Keene och Rochester Sörensen i mitten men avslutade mot första stolpen där Andersson utan bekymmer kunde plocka bollen

Efter paus kom gästerna ut betydligt mer samlade och redan två minuter efter paus slog Adam  Bergmark Wiberg - i ÖIS på lån från Djurgården men Österbekant sen sina år i Gefle - till och skickade en bra boll mot högra krysset som knorrade sig in mot mitten av buren och tvingade Mehic att göra en bra räddning för att tvinga bollen ut över ribban.

Efterhand tog Öster över mer och i 52a minuten borde man fått ut mer av ett anfall där Petrovic hade Keene i bra läge i mitten men tog eget avslut en bit utanför vänstra stolpen. Två minuter senare kom ett matchavgörande moment när Calle Johansson slog en perfekt boll och Keene vände runt sin försvarare snyggt, varpå denne inte såg annan utväg än att ganska tydligt riva omkull engelsmannen och till ingens förvåning syna det röda kortet.

Öster var sedan nära att utöka ledningen efter en bra frisparksvariant som mynnade ut i ett nickavslut lågt vid vänstra stolpen från Calle Johansson. Därefter föll Öster dock in i gamla vanor - precis som förra gången man blev en man mer på plan såg man inledningsvis oroande ostrukturerade ut.

I 68e minuten kunde gästerna mycket väl ha kvitterat efter ett bra inlägg från vänsterkanten på MAIF-lånet Bubacar Jobe, som nog gjorde sitt bästa med nicken men fick se Mehic göra en fantomräddning och trycka bollen över ribban.

Därefter kroknade gästerna programenligt och Öster började rada upp chanser. I 76e minuten betalade det sig när en till synes för lång hörna nickades tillbaka in i mitten av Persson, styrdes i ribban av målvakten och sedan nickades i mål av födelsedagsbarnet Fredrik Lundgren.

Ett uppgivet ÖIS lät sedan Öster rulla runt allt mer och bara två minuter efter målet kom en låg boll in från höger som Mattias Pavic släppte vidare och var ytterst nära att hitta in till Calle Johansson men ÖISanfallaren Razak stod för bra hemjobb och fick precis undan bollen.

Fem minuter senare stod Pavic för fint förarbete när han tog sig in från höger  och rullade en bra boll bort mot Petrovic, men en elak studs i gräset ställde vänsteryttern som missade avslutet helt.

På stopptid hann inbytte egne 03:an Alen Zahirovic med två bra insatser på kort tid. I 91a minuten fick han en bra boll från Silverholt och drog upp ett anfall på sin vänsterkant men tappade bollen i det svårspelade gräset på väg in i straffområdet. Minuten senare slog han en suverän boll fram mot Simon Alexandersson, men rutinerat försvarande av Kalle Lindblad (som väl fortfarande är en favorit hos de flesta Östersupportrar utom när han möter oss) avstyrde situationen ut till en inspark.

Mer om matchen:

Highlights på Superettan.se

P4 Kronoberg: Målskytt och tre poäng – Fredrik Lundgrens födelsedagsjackpot

MinBoll: Filip Örnblom: Vi täcker upp för varandra

MinBoll: TV: Österbacken Lundgren efter nya nollningen

MinBoll: Denis Velic hyllar sina Österspelare: ”De gör ett fantastiskt jobb”

GP: Örgryte IS förlorade mot Öster efter tveksam straff

GT: Irriterat efter straffmålet: ”Feldömd – spär på allt”

KvP: Öster slog decimerat Öis - i delad serieledningÖIS: Förlust efter utvisning och straff i Växjö