Äntligen seger i Norrland

På årets sista försök tog vi äntligen årets första seger i Norrland. Efter en försiktig första kvart tog Öster över spelet och dominerade spelmässigt, även om det dröjde timmen in i matchen innan ledningsmålet av Daniel Ljung kom. I sista ordinarie minuten kunde sedan Alibek Aliev stänga matchen, detta likväl som första målet efter snygga inlägg av Adam Bergmark Wiberg.

Adjei, Rodic, Johansson, Hoel Andersen

84' Rodic (Ljung), Hoel Andersen (Söderberg)
90+3' Hedlund (Adolfsson), Adjei (Varmanen)
90+7' Johansson (Aliev)

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag såg en riktigt bra bortamatch mot ett lag som är i bra form. Vi tog kontroll över matchen efter första 10-15 minuterna, gjorde två snygga mål och tog det lugnt och hade tålamod i vårt spel, vilket gav utdelning idag. Det är skönt att ha tre stabila poäng med sig på en lång hemresa, nu kan vi återhämta oss och börja ladda för fullt hus på måndag.

Vi snackade i halvtid om att Wiberg skulle bredda mer, planen var snabb och med hans fina fot kände vi att det kunde öppna i mitten. Han gjorde precis det vi ville och sedan fyllde killarna på fint i boxen så vi fick de tre poäng vi förtjänade.

Det är skönt att ha två raka segrar men framför allt gillar jag inställningen killarna visat både på planen och utanför, vad som än händer så kör de på, det glädjer mig.

Nu är det bara sex matcher kvar, och vi vet alla hur tråkigt det är när säsongen är över så jag hoppas alla tar chansen på måndag att visa Superettan vad Växjö har att bjuda på med ett fullt hus och sätta tonen i slutspurten."

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay/Superettan.se. Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

Sundsvalls spel har börjat sätta sig under nye tränaren Erol Ates, och det var ett betydligt mer självsäkert lag vi möttes av idag än på Visma Arena, då han precis hade tagit över. Första tio minuterna var det istället hemmalaget som hade mest boll och styrde spelet.

Dessbättre visade Östers försvar under denna period både den stabilitet och offervilja som vi nu börjar bli bortskämda med och inget av hemmalagets försök under den här perioden tilläts gå mot mål.

Istället var det Öster som skapade matchens första riktigt heta läge i tolfte minuten när Adam Bergmark Wiberg rullade en lång boll in i mitten på Niklas Söderberg som fick massor av yta och inte valde den uppenbara passningen på Aliev utan spelade David Seger, vars låga avslut via en försvarare strök stolpens utsida.

På den resulterande hörnan kunde det sedan mycket väl blåsts straff när Manchón brottade ner Daniel Ljung, men domare Oppong valde att fria.

Tre minuter senare var det åter en av Östers defensiva mittfältare som tog ett av dessa avslut från distans vi efterlyst så länge, när Kevin Höög Jansson fick bra träff men satte skottet halvmetern utanför högra stolpen.

Anfallet ville dock inte vara sämre och i 17e minuten drog ABW till från 35 meter med vad som kunde blivit årets mål om inte GIF-målisen Olsson fått fingrarna på den och styrt det blytunga avslutet via ribban ut till hörna.

Tjugo minuter in i matchen kom sedan en situation som kunde betytt mycket för matchen på flera sätt. Sundsvall lyfte in en frispark från mittplan smart i Östers straffområde, men Engblom hann inte riktigt med och satte i sin tuffa satsning dobbarna i vaden på Robin Wallinder som var solklart först på bollen men fick en rejäl smäll och blev liggande någon minut innan han kunde spela vidare.

Snart efter att spelet kommit igång igen fick så Sundsvall sin bästa chans när Palomino klippte till från distans men satte skottet metern utanför vänstra stolpen.

I 25e minuten fick vi sedan vad som kunde blivit riktigt farligt, när Bergquist ryckte på sin vänsterkant och rullade in bollen på förstastolpen mot Aliev, men en klockren glidtackling av Svanberg hann först på bollen och styrde ut till hörna. Denna slogs av Seger på första stolpen mot Ljung som nickstyrde strax utanför vänstra stolpen.

Resten av halvleken fortsatte i stort spelövertag för Öster, men vi fastnade allt som oftast i den gamla fällan att spela en gång för mycket.

Matchen fortsatte efter paus i princip där den slutade före densamma. Öster förde spelet men hade svårt att hitta bra sistalägen mot ett lag som har nött in sin defensiv under en tuff säsong.

I 54e minuten såg vi så ett par exempel på en annan dimension i spelet med de där inläggen som borde komma oftare när Aliev alltid finns inne i boxen. Först var det Bergquist som lyfte in en boll som var halvmetern för djup för att Aliev skulle kunna nå den, och i nästa moment var det Höög Jansson som lyfte in bollen som blev lite för hög för att en hårt ansatt Aliev skulle nå den.

Fyra minuter senare fick vi sedan se en tung kandidat till årets mål när Bergmark Wiberg - efter en sekvens där Öster efter att ha vunnit bollen på ett Sundsvallsinkast spelade 25 passningar i rad inom laget - ryckte den meter han behövde på sin högerkant och lyfte en perfekt boll in i boxen där Ljung sprungit sig fri och på volley dunkade upp bollen i nättaket.

I 62a minuten var vi sedan nära att få se en repris på första målet från senaste matchen när Seger slog en vänsterhörna som både Aliev och Kricak gick på men den här gången gick styrningen tätt över.

Dryga 20 minuter före full tid kom ett nytt bra inlägg från Bergmark Wiberg på sin högerkant, denna gång en flack boll i huvudhöjd med både Aliev och Ljung i bra lägen inne i boxen men nu kunde Lindgren nickrensa ut till hörna.

Dryga kvarten före full tid slog ABW en låg hård frispark från högerkanten som Mattis Adolfsson såg ut att vara på väg att springa sig fri på, men revs ner av en försvarare i en situation som hade varit svårt att diskutera mot om domaren valt att blåsa straff på.

Trots stort spelövertag skiljde det fortfarande bara ett mål och som rödblå vet man att det aldrig går att slappna av. Därför var vi nog många som kunde andas ut i sista ordinarie minuten när Seger rullade bollen upp på högerkanten till Bergmark Wiberg som hade nyss inbytte Hoel Andersen i mitten men valde den svårare bollen på bortre stolpen till Aliev som slängde sig fram och styrde upp 0-2 i högra krysset.

En minut in på de sex stopptidsminuterna skapade så hemmalaget sin bästa målchans i matchen när Oppong (mittbacken, inte domaren) fick bra träff med pannan på en högerhörna och tvingade Wallinder att göra en riktigt bra räddning nere vid sin vänstra stolpe.