Andra raka krysset

Andra raka krysset

Vi fick en drömstart på bortamötet mot Landskrona, med ledningsmål av Westermark kvarten in i matchen. Sedan gick spelet tyvärr i baklås och hemmalaget var de som skapade mest och vände till ledning.  En intensiv press mot slutet räddade ändå en poäng genom Herdonssons snygga nickmål. Närmre kom vi dock inte trots bra press under stopptid.

 

LANDSKRONA BOIS - ÖSTERS IF 2-2 (1-1)

0-1 15 Westermark
1-1 32 Asare
2-1 58 Egnell
2-2 88 Herdonsson
Publik: 2161

 

Öster startade med:
Prekovic
Herdonsson - Kricak - Starke Hedlund - Johansson
Ljung - Kusu
Rodic - Söderberg - Bergmark Wiberg
Westermark

Bänk:
Lundahl Persson, Thórisson, Magnusson, Yakoub, Mörfelt, Bladh Pijaca, Varmanen

Byten:
71' Thórisson (Bergmark Wiberg), Mörfelt (Ljung)
76' Yakoub (Söderberg)
83' Magnusson (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discovery+ här.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"En tuff match mellan två bra lag som vill spela fotboll och ha mycket boll. 
Jag tycker att vi i perioder gör det bra, särskilt i inledningen där vi inte bara tar ledningen utan har chansen att göra något mer vilket hade satt Landskrona under en helt annan press.
Sedan tappar vi i pressen, slår bort en del enkla bollar och låter dem få det självförtroendet som gör att de kan kvittera och ta över spelet.
Andra halvlek börjar jämnare men sedan låter vi dem få målet och tron på att de ska ta alla tre.
Men som vi visat förut, vi ger oss aldrig och börjar spela igen och gör det bra och får in kvitteringen.
En jämn, öppen match där lagen släpper in varandra efter att de tagit ledningen.
Vi visar att vi är starka i slutet och att spelare kan komma in och göra skillnad, det kommer vi ha nytta av.
"
 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Det var två av seriens formstarkaste lag som kom till spel på Landskrona IP - Öster har bara förlorat en match sedan sommaruppehållet medan hemmalaget hade vunnit sina fyra senaste Superettanmatcher. Efter att lagen kännt lite på varandra var det Öster som först tog tag i spelet, när Manasse Kusu slog en boll ut på kanten på Vladimir Rodic, som dubbel-vände bort sin försvarare men sedan gick på eget avslut med fel fot istället för att sikte mot de två medspelare som fanns framför mål och målvakt Kaddoura kunde - om än med visst bekymmer - plocka bollen.

I åttonde minuten visade nye Ivan Kricak bra spelsinne när han först bröt på mittplan och sedan hann först och med en elegant glidtackling passade fram bollen längs högerkanten mot dagens lagkapten Jesper Westermark. Jeppe sökte ett lågt inspel mot Adam Bergmark Wiberg, som nådde den först men inte fick till mottagningen utan försvaret kunde rensa.

Två minuter senare ställde hemmalaget sedan om snabbt genom Strid, men en smart löpning av Theodor Johansson skar av och bromsade förstaläget. Landskrona kom ändå upp på oroväckande bred fron och såg ut att kunna hota, men Dzabic körde fast nere i straffområdets yttre hörn och vände runt likt en robotdammsugare som stört sig på något  och tvingades till slut passa bakåt.

Kvarten in i matchen fick vi så se ett riktigt klassanfall, men ett som skulle bli omdiskuterat. Söderberg spelade ut bollen på Rodic, som avancerade in i straffområdet och rullade in bollen på Westermark som helt fri kunde raka in bollen i mål. Båda lägena såg live misstänkt offside ut, men när man kollar i efterhand och kan köra bild-för-bild ser man att Dahlqvist ligger i linje med Rodic på den första passen, och att Jeppe är bakom bollen när Rodic slår passningen in.

I 21a minuten kunde det blivit mer. Westermark stressade BOIS ständige uppspelspunkt Kotto, och kunde med hjälp av Daniel Ljung vinna boll vid mittlinjen och anfalla bixtsnabbt. Anfallaren hade fyra rödbå med sig mot de tre försvararna men ville lite för mycket med en svår sidledspass ut mot ABW istället för att söka ett enklare spelval och en försvarare kunde få foten i vägen och bryta.

I 25e minuten var det sedan nära efter att Adam Herdonsson vinklat in bollen till Rodic, som fick bra träff ur dålig vinkel men Kaddoura kunde styra ut till hörna. På hörnan kom Westermark fel till bollen och lyfte nicken över ribban.

Där nånstans började vi slå bort mer bollar och i 29e minuten kunde det ha kostat. En förvisso bra tänkt men alltför snål crossboll över mot högerkanten vanns av Strid och ett par snabba bolltouch senare hade Asare ett bra läge från högra delen av straffområdet som Miloje Prekovic tvingade styra ut till hörna.

Tre minuter senare kom så ändå kvitteringen. Landskrona lyfte in bollen från höger, Strid fick stå väl ostörd och klippa till på volley. Skottet täcktes tillbaka till Strid som petade bollen inåt till Asare som dundrade in den i bortre krysset.

I 37e minuten hade BOIS sedan en boll till i nätmaskorna efter att Dzabic mött Egnells inlägg och stött in den, men assisterande var direkt uppe med flaggan och reprisen visar att Dzabic tjuvade en bra bit och målet korrekt blev bortdömt.

Dzabic var sedan inblandad även minuten senare när Söderberg var på väg fram och blev rejält ryckt i armen, varpå domaren blåste frispark en bit utanför straffområdet. Frisparken slog Bergmark Wiberg hårt och lågt genom muren men Kaddoura hann ner och kunde precis styra undan bollen.

Fyra minuter före paus visade Westermark bra vilja när han hockeytacklade undan den betydligt större Jonsson och sedan rusade mot mål, men lite ur balans och från fel sida slog han sin yttersida halvmetern utanför högra stolpen.

Nu svängde det och bara halvminuten senare sprang sig Ihler fri efter att en Österback släpat och upphävt offsiden, men Prekovic rusade ut bra och täckte avslutet med ena vaden.

Ihler vann sedan en löpduell minuten senare innan han gick omkull i Östers straffområde, men inte fick domslutet med sig, innan han sittande kunde spela fram Edvardsson som skickade bolln på Starke Hedlund och sedan sprang in i densamme, men inte heller han fick något domslut med sig.

Istället kunde Öster kontra och Bergmark Wiberg hade tre spelare i bra positioner att spela på med slets undan från bollen av Jonsson som varnades för tilltaget.

Sekunderna innan klockan slog över till 45 var vi sedan nära en riktig delikatess när Bergmark Wiberg vinklade fram bollen till Rodic som kommit över på vänsterkanten och tog sig in längs kortlinjen, men fick bollen lite för långt från sig och en back kunde rensa via Vladi ut till inspark.

 

ANDRA HALVLEK

Matchen började lite försiktigare efter paus, men i 49e minuten avslutade Dzabic ur bra läge och tvingade Prekovic göra en bra räddning för att styra ut bollen till hörna.

I 52a minuten hade vi sedan otur, när Theodor Johansson fick bollen i ett bra läge och lyfte en bra boll in mot Rodic som var fri framför mål, men Johansson blev avvinkad för offside trots att han låg en meter på rätt sida om Kotto när passningen slogs.

Tio minuter efter paus ställde Öster så om snabbt med en lång boll ut till Herdonsson på högerkanten. Backens rappa inlägg var nära att hitta Rodic framför mål men vinklades undan, men i andraläget vann Söderberg boll på straffområdeslinjen. Efter en bra passning vidare avslutade Bergmark Wiberg men skottet täcktes i en hög båge mot bortre där Westermark stod, men Kaddoura valde att hoppa in i Jeppe och fick frisparken med sig när han föll.

Öster såg ut att vara på väg att ta kontroll över matchen igen och hade jagat Landskrona högt, men i 58e minuten kom en rejäl smäll. Egnell fick bollen halvvägs in på Östers planhalva, avancerade och skickade sedan ett lågt skott som slank under Prekovic in i mål.

I 63e minuten visade Söderberg sin kraft när han vände bort en spelare på mittplan och sedan trots att han blev rejält sliten i både axel och tröja slet sig loss och gick fram till straffområdeslinjen, där han avslutade hårt och lågt men Kaddoura stod för en klassräddning.

Med dryga 20 minuter kvar jobbade Östers högerkant sedan fram ett fint läge när Rodic klackade in bollen till Ljung som väggspelade med Bergmark Wiberg och var nära att sig runt in mot mål men Edvardsson kunde precis få fram foten och bryta ut till hörna.

Hörnan prickade Rodic in mot Westermark som klippte till hårt men halvmetern över med pannan.

Kvarten före full tid kom Antonio Yakoub in på Söderbergs plats och var nära att sätta avtryck direkt. I 77e minuten hittade han en bra boll in i straffområdet på Rodic, som tog sig fram och avslutade stenhårt men i stolpens utsida (när högeryttern gestikulerade vilt efter skottet såg det först ut som han ville övertyga världen om att bollen slunkit in, men det var mer upprört över att han inte fick hörnan med sig).

I 79e minuten drog Herdonsson (nu inflyttad på centrala mittfältet) upp ett anfall längs vänsterkanten innan han rullade in bollen till Yakoub, som tog ett tillslag för mycket och bollen gick på en försvarare till målvakten.

Nio minuter före full tid blev det upprört i Landskronas straffområde när Kotto först var uppe med armen i Westermarks ansikte, och sedan stämplade den liggande Österanfallaren efter att denne trillat, men domaren valde att ta det lugnt och nöja sig med tillsägelser trots en hel del knuffar från båda sidor.

I 86e minuten var vi nära att få se ett dråpligt mål efter fint förarbete. Albin Mörfelt rullade in bollen till Yakoub, som försökte slå den vidare mot Isak Magnusson framför mål. Rapp kastade sig och bröt men slog bollen på en medspelare varefter den studsade i en hög båge mot bortre burgaveln, men Kaddoura hann dit och kunde plocka bollen.

Två minuter senare skulle Östers stora spelmässiga övertag till sist ge utdelning. Mörfelt fick bollen till vänster efter en rensad boll, vände om och slog felvänd ett perfekt inlägg i luckan framför mål där Herdonsson smet fram och nickade in kvitteringen otagbart.

Hemmalaget hade svårt att ställa om för att jaga mål igen och i andra stopptidsminuten kunde Öster ställa om genom Westermark, som tog sig fram till straffområdet men där tappade bollen, och Mörfelt som fick den till sig klippte till hårt men en bra bit över.

Det var sedan i stort sett spel mot ett mål och mycket nära en ny vändning i femte stopptidsminuten när Mörfelt tog sig fram bra och rullade bollen in framför mål där både Westermark och Magnusson fanns i bra läge, men verkade missförstå varandra och ingen av dem fick träff på bollen.

När Herdonsson sedan jobbade fram en hörna i den sista stopptidsminuten var vi nog många som sneglade mot Prekovic för att se om den långe målvakten skulle gå upp för avslut även idag, mn Preka stannade i sitt mål. Hörnan lyftes in mot Kricak, som nickade tillbaka den mot första stolpen där Starke Hedlund nickade ner den framför mål, men där fanns bara hemmaspelare som kunde rensa.