Alievs dubbel vände mot Varberg

Vi släppte återigen in första målet mot ett tippat topplag, men idag kom återhämtningen snabbare och även om Alievs båda mål räckte till seger kunde den blivit större.

Gabrielsson, Rodic, Johansson, Varmanen

67' Varmanen (Söderberg)
74' Rodic (Mörfelt), Gabrielsson (Aliev)
89' Starke Hedlund (Seger)

Mer statistik på förbundets matchsida. Highligshts från matchen HÄR. Se hela matchen här.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag är extremt stolt över gruppen, över hur de gör det här. Du kan inte vinna alla matcher vackert, på ett romantiskt vis och vi såg det redan på försäsongen, hur starka spelarna är. I andra halvlek idag var det väldigt tydligt hur de jobbade för varandra, hur de som kom in var delaktiga i att ta hem tre poäng.

Det är en svår bortamatch mot ett ex-Allsvenskt lag så vi kan inte tro att vi bara ska komma hit och diktera hur matchen ska bli. För oss är det viktigt att veta att vi har styrkan att vända matcher och det kommer våra motståndare ha i bakhuvudet också.

Otroligt stöd idag från klacken. Vi har pratat om hur mycket det betydde i slutet mot Degerfors, och att se dem i morse när jag kom till Visma Arena och de stod och väntade på bussarna var stort. Vi hörde bara dem idag, det betydde allt, ett stort tack!"

Vi kunde fått en riktig smakstart på bortapremiären på (som den numera åter heter) Påskbergsvallen. Bara 90 sekunder hade gått när Lukas Bergquist lyfte in en frispark från distans och Alibek Aliev såg ut att bli nedriven men domaren lät spelet gå och kompenserade genom att blåsa inspark för Varberg trots att Tokich tydligt var enda man som var på bollen.

Matchens först målchans tillföll istället hemmalaget i åttonde minuten när Bjerkebo stod för ett bra förarbete ute på högerkanten och lyfte in bollen mot Bitiqi, som nådde högst men satte nicken i en ganska lös båge halvmetern utanför vänstra stolpen.

Ungefär lika långt utanför fast åt höger gick Östers första avslut två minuter senare, efter att Adam Bergmark Wiberg vänt runt ett par gånger innan han försökte knorra in bollen förbi en skymd Fredrik Andersson i Varbergs mål.

I 14e minuten blev det riktigt farligt när Öster slarvade i ett uppspel och Varberg anföll med fem spelare i bredd och spelade ut bollen till Kurochkin som var helt fri men skickade avslutet flera meter över.

Varberg levde högt på sina omställningar och i 21a minuten gav det utdelning. Kurochkin fick bollen till höger och rullade den på bortre stolpen där Bjerkebo precis höll sig onside och kunde dundra in 1-0 från nära håll.

Öster tog sedan över allt mer av spelet men kom länge inte närmre än en dubbelhörna i 27e minuten.

Tio minuter före paus fick Tranberg så det gula kort han jobbat hårt på (footballtackling på Seger, benspark på Kusu) hela halvleken och Öster fick frispark från25 meter. Lite långt över på högerkanten för att vara idealiskt läge för Bergmark Wiberg, men vänsteryttern klippte till och fick bra träff på bollen mot högra krysset, men Andersson var med och styrde ut bollen till hörna.

Den resulterande hörnan spelades ut till Manasse Kusu, som efter ett snabbt väggspel med Bergquist avancerade ner mot kortlinjen innan han slog bollen stenhårt in längs marken till en helt fri Aliev som stötte in kvitteringen.

Bara minuten senare kunde kvitteringen kommit när Varberg blev för modiga och gick bort sig och Öster kunde ställa om fem man mot tre. Passningen ut på ABW blev dock lite för snål och han tvingades vänta och hämta in den, och när försöket inåt kom hann en försvarare mellan.

Nu var det rock'n roll och två minuter senare var det nära ett friläge för hemmalaget på en bra passning från Bjerkebo, men Kricak - som hamnade efter efter en rejäl ryckning i axeln av Bitiqi - satte en perfekt glidtackling och bröt bollen utan att riskera något.

Tre minuter före paus trodde nog alla att vändningen kommit när Bergquist lyfte in en fin boll på Mörfelt som styrde in bollen, men domarna var vakna och såg att det styrde på armen in och godkände inte målet.

Som så många gånger förut i år kom Öster ut på ett helt annat sätt efter paus och allra sugnast var David Seger. Först drog han upp ett anfall i 47e minuten som kom av sig, och minuten senare ryckte han på sin vänsterkant och rullade en perfekt boll in framför mål där Aliev åter fanns på rätt plats och dunkade in ledningsmålet.

Målet väckte dock hemmalaget och i 50e minuten var det nära när Kurochkin lyfte vad som förmodligen var tänkt som ett inlägg men blev en farlig lyftning mot bortre krysset som Wallinder fick jobba för att trycka undan.

Öster stod för bra spel men det var hemmalaget som stod för nästa stora farlighet. I 54e minuten rullade Bjerkebo bollen genom straffområdet där Bitiqi skarvade bakåt till Edlund som avslutade mot högra stolpen men Kricak styrde undan till hörna.

Efter en period med avvaktande spel ryckte Bergquist sig loss i 70e minuten och försökte nå in med bollen på en väldigt fri Mörfelt framför mål, men fick ingen höjd på inlägget och en försvarare kunde rensa.

Tre minuter senare hade Öster ett riktigt bra omställningsläge när Mörfelt fick bollen på högerkanten, men en Varbergsspelare stoppa effektivt det genom att hoppa stenhårt in i Albin och sänka honom, men klarade sig utan att bestraffas med gult kort.

I 77e minuten gjorde Seger ett nytt bra jobb när han fick bollen till vänster och lyckades trots en tuff tackling få in bollen till nyss inhoppade Oskar Gabrielsson, som tyvärr stoppades tufft av två man och inte kunde få med sig bollen in i straffområdet.

Gabrielsson var sedan nära att bli succéman - och legendar - när han stressade Varbergs målvakt att slå bollen rakt på honom, men studsen fick inte nog kraft och Andersson kunde plocka den innan den passerade honom.

Trots att Öster sedan gjorde allt för att spela av matchen var man nära ett jätteläge i 88e minuten när Gabrielsson spelade ut bollen på Bergmark Wiberg, som höll i bollen någon sekund för länge innan han spelade en helt fri Rodic som visste att han var (om än knappt)) offside och inte ens försökte ta bollen.

I tredje stopptidsminuten stod BOIS:aren Zackrisson för en mycket viktig brytning, när Bergmark Wiberg rullade framåt mot en väldigt fri Rodic som denna gång var klart onside, men Varbergs mittback fick precis ut foten och kunde bryta.

Sedan rann klocka ut och de rödblå kunde fira med årets första Superettan-kullerbytta framför klacken.