Velic ledde laget till seger

Efter hyfsat spel men uteblivna mål var hemmamötet mot Ljungskile en måstematch, och laget visade att man vill bättre. Lagkapten Denis Velic gjorde båda målen och hade en rungande stolpträff, och ett par spelare till var nära att spä på slutresultatet.

Bergholtz - Söderberg - Henningsson

71'    Birgersson (Söderberg)
84'    Hellgren (Lindner)
90'    Eriksson (Velic)

På bilden nickar Denis Velic resolut in 2-0. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Presskonferensen efter matchen (video: Mikael Bruér):

Matchen inleddes mer trevande än årets tidigare insatser, och det enda noterbara de första fyra minuterna var en inspirerad klackvolley av Bojent i andra minuten. I femte minuten jobbade sig Alexander Henningsson fram till vad alla trodde var en hörna, men fick till samtligas förvåning se en sen flagga för offside höjas. Nio minuter in i matchen började Öster så etablera sitt spel, och kunde hota. Två snabba anfall längs högerkanten, det första avslutat i ett lågt inspel och det andra i ett svepande inlägg som gästernas målvakt Alex Horwath akrobatiskt kunde boxa undan precis innan det nådde Freddy Söderberg, bådade gott. När gästerna ställde om efter det senare såg det momentant farligt ut men Ken Sema sprang runt med bollen tills Öster kunde omgruppera sig.

Knappa kvarten in i matchen fick Öster så matchens första hörna, men trots hård skruv av Bojent hade Horwath inga problem att styra den vidare ut i neutralt land. Minuterna senare samarbetade Henningsson och Lindner bra på vänsterkanten och öppnade för Konate, vars inlägg dessvärre fastnade på en försvarare. Öster behöll ändå initiativet och ett stenhårt jobb av Wihlborg på högerkanten ledde till et bra inlägg som Henningsson kunde slå tillbaka in till en helt fri Denis Velic som prickade in sitt tredje mål för året.

Minuten senare kunde tvåan kommit, när Lindner klippte till ur oväntat läge och tvingade Horwath att släppa en farlig retur, men Österanfallaren som var först på bollen lyckades inte hålla ner avslutet utan slog det en bra bit över. 25 minuter in i matchen skulle Henningsson haft (minst) frispark med sig efter att ha rundat sin försvarare, men fick nöja sig med en vänsterhörna. trots en bra slagen hörna av Wihlborg var Ljungskile nära att kunna ställa om och Bergholtz tvingades ta ett strategiskt gult kort för att stoppa anfallet. Minuterna senare oroade Ljungskile för första gången när Ken Sema lyfte in bollen mot Markus Gustafsson, som lyckligen inte nådde upp i nickduellen och efter visst trassel kunde Öster istället ställa om. Denna omställning fastnade i uppbyggnadsfasen, men anfallet efter var desto närmre att resultera. Söderberg väggade sig fram med hjälp av en försvarare och drog sedan stenhårt mot bortre krysset, men Horwath kunde precis styra ut bollen till hörna.

Efter en stunds svajigt spel från båda sidor slog Velic med åtta minuter kvar till paus till med en lysande direktpass fram genom banan, som var nära att friställa Söderberg men en strategisk skärmning av Björlund saktade ner Österanfallaren tillräckligt för att målvakten skulle hinna först ut på bollen. Trots bra spel av Öster och ett par halvlägen skulle Ljungskile vara ytterst nära att få gå till halvtidsvila med 1-1. Fem minuter före paus kunde Aleksandar Kitic nämligen skrämmande bekvämt trampa genom Östers backlinje, men lyckligen spelade han osjälviskt bollen snett bakåt till Lindberg vars avslut Nadj fick ner en fot på och när returen hamnade hos Sema styrde en försvarande fot dennes avslut över. Minuten senare var det Öster som var på väg genom, Henningsson klackade snyggt till Velic som revs ner på väg in i straffområdet men inte fick något med sig.

I halvlekens sista övertidssekunder var det nära igen, på mer än ett sätt. Ständigt aktive Jonas Lindberg slog en genomskärare som Jacob Olsson stack på. Nadj såg ut att ha kontroll på läget men Olsson fullföljde sent och hårt, och fick ett rättvist gult kort efter att Nadj tagit sig upp på benen igen.

Tre minuter in i andra halvlek trodde de flesta att Öster var på väg att utöka sin ledning. Bergholtz rev sig genom och spelade bakåt till Velic som rullade bollen mot bortre burgaveln - men fick se den skruva sig utåt och ta i stolpens insida och tillbaka in på plan. Bara minuten senare var det nära igen för Velic, när Konate lyrade in ett inlägg och försvararna fokuserade på Söderberg, vilket gav Velic fri lejd att sätta nicken hårt men rakt på Horwath.

Därpå följde en oroväckande stund av LSK-press, med bland annat ett farligt avslut av Baqraki, men Östers försvar täckte avsluten bra och inget nådde genom till Nadj. Istället kunde Öster sticka upp, och Velic rullade fram en bra boll på Söderberg vars avslut dessvärre lämnade en del att önska. I 57e minuten jobbade Söderberg istället fram en farlighet på egen hand genom att runda sin försvarare, men på hans låga inlägg hann vare sig Henningsson eller Velic ända fram.

Velic fortsatte prestera, och med dryga timmen spelad vrickade han fram bollen mot Bergholtz som tog en vältimad löpning genom försvarslinjen innan han revs ner av Ljungskiles målvakt, som helt missade bollen men hade turen att inte få något domslut över huvud taget mot sig. Minuten senare var det nära igen när Wihlborg prickade in ett inlägg mot Velic men Horwath nådde med fingrarna precis före och kunde boxa undan.

Minuten senare skulle Velic till slut få sitt andra mål och gå upp i topp i Superettans skytteliga. Ett distansskott av Elvby ledde till dubbla hörnor, och den andra knorrade Bojent på Velic som dunkade in den med pannan via LSK-målvaktens hand. Två minuter senare fick Ljungskile frispark i bra läge efter lite slarv i Österförsvaret, och tilläts ställa in två spelare i muren men lyckligen slog Lindberg bollen högt över istället för i den lucka dessa skapade. Ytterligare två minuter senare var det en snabb kontring som höll på att ge utdelning. Sema lyfte femtio meter mot Johannesson, som gled mellan sina försvarare men avslutade högt över.

Istället flyttade Öster upp spelet allt mer, och i 73 minuten bjöd Alexander Henningsson på show. Först drog han två försvarare och gick in i banan från sin vänsterkant och la in en fin yttersida till Bergholtz. När sedan dennes skott täcktes och Wihlborg fick chansen att lyfta in ett inlägg var Henningsson åter där, denna gång med huvudet men fick till en stenhård stolpträff istället för mål.

Med tio minuter kvar kunde Velic även fått fullborda sitt hattrick. En snygg lyftning fram från Bergholtz avrundades med att Velic nicksnurrade sig förbi sin back, men på avslutet kom en LSK-fot mellan och styrde ut till hörna. Minuterna senare fick han chansen igen, efter att Birgersson vunnit boll snyggt och spelat snett inåt bakåt (mitt mellan två andra Österspelare) men lagkapten knorrade avslutet strax utanför det vänstra krysset.

Fem minuter före slutet kunde gästerna ändå sticka upp och oroa lite, och på en hörna slagen av Österbekante Peiman Eliassi uppstod det obehagligt bekant oreda i försvaret, dock utan att gästerna förmådde skapa något riktigt farligt läge. Det skulle istället hemmalaget göra igen med tre minuter kvar när Velic rappt skar fram bollen mot Henningsson, som dock var decimetern efter Horwath till bollen. I anfallet efter skapade Ljungskile sin bästa chans i halvleken när Lindberg krånglade sig förbi Vasilj och rullade in bollen framför öppet mål, men Elvby lyckades på andra försöket rensa undan bollen.

Gästerna gav sig inte utan låg kvar högt vilket öppnade för Öster. I 89e minuten öppnade detta för Birgersson som sprang sig fri på en bra slagen boll från Velic, men fick se sig avvinkad för offside trots att tre man låg bakom honom i passningsögonblicket. Istället fick Nadj stå för ännu en bra räddning i första stopptidsminuten när Jacob Olsson hamnade helt ren vid målgårdslinjen, snurrade runt och avslutade.

Se höjdpunkter från matchen på Fotbollskanalen/Tv4 HÄR.

Se Marcus Bergholtz kommentera sin insats på smp.se HÄR.

Damlandslaget värmde upp inför torsdagens landskamp med att se Öster slå Ljungskile.