Östers IF - Sundsvalls DFF 0-3 (Dam)

I årets förste seriematch så stötte Östers IFs damer på ett starkt motstånd i form av Sundsvalls DFF. Och premiärnerverna verkade aldrig riktigt försvinna utan spelet såg något krampaktigt ut matchen igenom. Klar förlust med 0-3.

ÖSTERS IF – Sundsvalls DFF 0-3 (0-1)
24' 0-1
59' 0-2 (str.)
90' 0-3

Östers startelva
S Åhlander
M Winqvist – M Hasselgren – E Karlsson – A Sandell
F Karlsson – A Hjälmkvist – V Johansson – C Ronström
E Gabrielsson – N Karlsson

Byten
30' J Arvidsson (M Hasselgren), 67' C Albertsen (F Karlsson), 74' C Brändström (N Karlsson)

Efter att ha gjort ett så fint genrep mot Älta IF så var förhoppningarna goda om en välspelad seriepremiär och ett hemmalag som spelmässigt blivit bättre och bättre under våren. Nu blev det tyvärr inte riktigt den bilden som Öster kunde förmedla under denna match, Sundsvall visade istället på övertygande spel och kunde kontrollera händelserna från start till mål. Ledningsmålet, 0-1, kom efter 23 minuter och var ett fint nickmål efter inlägg från Östers vänsterkant. Innan dess så hade Öster haft matchens farligaste målchans då Nellie Karlsson lobbskjutit en boll strax över ribban. Även Erika Gabrielsson hade en okey inledning och i den 14:e minuten snor hon bollen av en utav mittbackarna men skottet kan målvakten ta hand om relativt enkelt. Sundsvall spelar upp sig och i en annars händelsefattig första halvlek så kan man gå in i halvtidspaus med en välförtjänt ledning, 0-1. I Öster fick man skadeproblem redan efter en halvtimmes spel då duktige mittbacken Mathilda Hasselgren-Larsson tvingats lämna matchen på grund av skada.

I andra halvlek blir det än mer klart att Sundsvallslaget för dagen är det starkare laget. Östers försök till anfall kom ofta av sig tack vare ett stabilt mittbackspar i Sundsvall och framåt kunde man gå runt mycket på kanterna. Framförallt Sundsvalls högerytter imponerade och det var också hon som skapade den straff som senare skulle komma och innebära 0-2. Men innan dess så hade Sundsvall varit nära vid i alla fall två tillfällen. En ribba och en farlig hörna och Öster sjönk tillbaka allt mer. Därför kom det andra målet inte som någon större överraskning och straffen placeras säkert in utan chans för Sanna Åhlander i Östermålet. Sanningen att säga så var andra halvlek inte särskilt välspelad, ett Öster som kämpar och sliter för att skapa kontakt mot ett stabilt Sundsvall som försvarsmässigt var mycket tuffare och hetare i närkampsspelet. Inte särskilt många målchanser att rapportera om i andra halvlek som dock avslutas med ännu ett mål för bortalaget. Ett inlägg från höger på bortre där en Sundsvallspelare kan hämta upp bollen och spela den bakåt in i straffområdet där ännu en spelare kan möta upp och avsluta för 0-3. Detta i matchens sista ordinarie minut.

För Östers del så var detta en premiärmatch där det syntes att nerverna aldrig riktigt släppte. Laget är med under första halvlek men har inte riktigt styrkan eller förmågan att riktigt kunna hota i andra halvlek som är förvånansvärt tam från Östers håll. Men nu är i alla fall seriespelet igång och det här unga Österlaget är ett lag som kommer växa in i det, var så säkra.