Östers IF - Helsingborgs IF 1-1

Pablo Piñones-Arce firar sitt premiärmål som räddade en poäng.

Efter en första halvtimme där gästerna tilläts dominera tog Öster alltmer över spelet och förtjänade minst den poäng man tog på PPA:s sena kvitteringsmål.

78 Nurkic (Bojent)

Det märktes direkt att Helsingborgs tränare präntat in vikten av en bra start mot Öster - gästerna drog på för fullt från start. Trots detta dröjde det nästan tio minuter innan något egentligen hände - och den hörnan lyckades inte alls för gästerna.

Istället var det hemmalagets tur med en frispark i bra läge efter en hård satsning mot Velic. Denna drogs dock av Persson i muren och trots bra jobb av Robledo till inkast för Öster kom inget ur läget. Tre minuter senare kom matchens första snackis, när Söderberg föll tungt (men schysst?) i Helsingborgs straffområde.

Så här långt in i matchen var Helsingborg definitivt det bättre laget, och i 26 minuten gav det utdelning. Efter en jättemiss i Östers försvar kom Mattias Lindström helt fri och kunde utan problem ge Helsingborg ledningen. Bittert men inte helt orättvist. Om matchen var lite avslagen tidigare tog den fart med målet. Bara minuterna senare var Accam ytterst nära att slå in 0-2, men Stefan Karlsson kunde nicka undan på mållinjen.

Tre minuter senare hade hemmalaget turen på sin sida igen. Accam klackade sig vackert förbi försvaret, och Mahlangu hade bara att glidtackla in bollen bakom en överspelad Nadj, men kunde inte få bollen på mål.

Efter den jättechansen tappade Helsingborg fokus, och istället radade Öster upp chanser. I 34 minuten stannade hela HIF-försvaret upp och vinkade på offside, och höll på att straffas när ett inlägg strök rakt genom straffområdet. Minuterna senare visade Östers vänsterkant upp sin konstruktivitet. Zlojutro drog på sig försvaret och klackade fram Bojent, men på avslutet får ingen till foten ordentligt utan avslutet går till inspark.

Öster fortsatte ligga på, men drabbades ofta av att Freddy Söderberg var den som hamnade ute på kanten och därmed inte hade någon som mötte upp på inläggen. Öster fortsatte anfalla i inledningen på andra halvlek, och ett par minuter in i andra var en frispark nära att ge utdelning. En petning till Zlojutro vars skott styrdes av Velic var mycket nära att lura Pär Hansson. Helsingborg fortsatte ändå hota, och sju minuter efter paus var de ytterst nära att utöka ledningen när Bedoya avslutade i ribban bakom Alexander Nadj.

Gästerna släppte ändå över allt mer av initiativet till hemmalaget, och inriktade sig nästan bara på omställningar. I kombination med ett starkt bortaförsvar ledde detta till en matchbild med mycket boll för hemmalaget på mitten utan några egentliga jättelägen. Drygt halvvägs in i andra började hemmapubliken vädra morgonluft när inbytte Pablo Piñones-Arce var på väg genom i gästernas straffområde men föll - måhända enkelt. Bara minuten senare var den tidigare Brommapojken nära igen på en djupledsboll, men Pär Hansson var tidigt med och avstyrde utan bekymmer.

Med tio minuter kvar kom så Allsvenskans besynnerligaste domslut hittills. Pär Hansson gjorde en klockren räddning på ett Österavslut och styrde ut bollen till - inspark. Och när Österspelarna protesterade belönades Johan Persson med gult kort. Fem minuter senare var det ånyo nära för Öster - som nu stod för det mesta initiativet - när Pavey vann bollen och lyfte in mot mitten.

Atta nickade undan till en hörna där det till synes utan rimlig förklaring blåstes frispark till HIF. När gästerna verkade känna sig mycket nöjda med resultatet tyckte hemmalaget annorlunda. Pablo Piñones-Arce visade varför Öster värvat honom när han var på rätt plats och var iskall i avslutet när han klippte in kvitteringen framnickad av Denis Velic. Efter kvitteringen vaknade Helsingborg till en smula, men inget av lagen hade något riktigt läge att avgöra matchen.