Cupdrömmen lever efter målkalas

Alla visste att det var målkalas som gällde för att ta greppet om gruppsegern i Svenska Cupens grupp 3, och när Öster fortsatte mala på och nöta ner lossnade det till slut rejält. Johan Persson blev tvåmålsskytt i 5-0 segern, men även Vlado Zlojutro bör omnämnas för sin insats.

ÖSTERS IF - IK FREJ TÄBY 5-0 (1-0)
12' 1-0 Zlojutro
48' 2-0 Söderberg
71' 3-0 Pavey
77' 4-0 Persson
80' 5-0 Persson

Publik: 1409

Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Bojent - Nurkic
Pavey - Persson - Elvby - Zlojutro
Velic - Söderberg

71' Henningsson (Pavey), Bergholtz (Elvby)
89' Hellgren (Söderberg)

Onsdagens match inleddes lågmält med att spelarna värmde upp i specialtillverkade tröjor med sin bortgångna damlagskollega Nitza Stafilidous namn på, och även en tyst minut för att hedra kollegans minne.

När matchen sedan kommit igång var det istället full fart framåt som gällde. Efter ett par bra insatser av vänsterkanten i inledningsminuterna kom matchens första riktiga chans i fjärde minuten, när Söderberg väntade in en lyftning och såg ut att timea sin löpning perfekt, men fick en tuff offsideavvinkning mot sig.

Två minuter senare var det dags för Alexander Nadj att värma upp, när Stefan Karlsson föll olyckligt och Frejs vänsterytter Sam Johnsson fick fri lejd på sin kant, men avslutade hårt rakt på Nadj - och den resulterande hörnan kunde hemmalaget tämligen problemfritt rensa undan. Även nästa läge skulle tillfalla gästerna, denna gång genom Kamara på högerkanten. Trots bra läge lyckades han dock slå bollen från i höjd med straffpunkten ut till inkast.

Gästernas lägen fick Öster att tända till. Först vann Johan Persson boll på egen planhalva och avancerade 40 meter innan han rullade bollen lite för brant mot Zlojutro, så Frejmålvakten Devala Gorrick hann mellan. Minuten senare var det nära efter en snabbt slagen frispark som via Pavey hamnade hos Söderberg, vars avslut dock hamnade högt över.

Öster skulle hinna med att missa ännu ett bra läge innan det två minuter senare skulle bli ett ledningsmål. Till slut var det i alla fall Johan Persson som lyfte fram en boll mor Zlojutro, som gjorde ett mycket starkt jobb i att hålla undan sin försvarare innan han kunde avsluta till höger om målvakten till 1-0. Även om Öster fortsatte skapa chanser mattades anstormningen lite efter målet, och det dröjde till en kvart in i matchen innan något spännande hände. Då letade sig ett halvmissat volleyskott av Zlojutro fram till Velic, som tyvärr inte fick träff på bollen i bra läge framför mål. Minuterna senare var det än en gång nära, när Zlojutro spelade in bollen till Söderberg, vars avslut strök ribbans översida.

Innan matchen åter tappade i tempo skulle Öster hinna med en riktig farlighet. I 24 minuten spelade Söderberg ut bollen till Pavey, som lyfte bollen förbi Gottick, men fick se bollen rensas av en Frejhäl på väg mot en fri Söderberg.

Därefter gick dryga kvarten där det mest underhållande var en snygg acceleration med boll av Vlado (det följande låga inlägget nådde tyvärr aldrig någon) och två tveksamma satsningar med sträckt ben - den ena mot och den andra från Sheriffen - båda resulterande i gula kort.

Med blott andetag kvar av första halvlek tog matchen fart igen genom en rad Österanfall, varav det bästa slutade med en boll från Söderberg i nät, tyvärr efter avblåsning för en snäv offside.

Andra halvlek var bara tre minuter gammal när Öster genom Kenny Pavey snabbt ställde om till anfall. En lång crossboll ut på Zlojutro, som rundade sin försvarare och lyfte in ett inlägg som Stefan Karlsson (onödigt bryskt enligt de upprörda Stockholmarna, helt normal ihophoppning i skribentens ögon) nickade ner framför foten på Freddy Söderberg som tveklöst klippte in bollen bakom Frejmålvakten.

Fem minuter senare visade Pavey på en av sina starkare sidor när han jobbade högt och stenhårt i pressen och stressade försvararen att slarva iväg en boll i famnen på Zlojutro - något som denna gång "bara" resulterade i hörna. Strax därefter var Östers höga försvarslinje nära igen, när Persson vann bollen och spelade fram Söderberg på kanten, vars inlägg var en Frejhäl från att nå in till Velic framför mål.

Velic hade inte marginalerna på sin sida - minuterna senare nickade han fram Söderberg till ännu ett mål, men blev sent (och efter videogranskning förmodligen korrekt med minimal marginal) avblåst för offside.

I Östers offensiv uppstod det stundtals öppningar för gästerna, och timmen in i matchen höll det på att ge utdelning. Först vann Sam Johnson mycket starkt en mittfältsduell mot två hemmaspelare, och det följande anfallet slutade i ett bra inlägg som dock avslutades en bra bit utanför mål. Minuterna senare var det nyss inbytte Christoffer Simensen som spelade fram Matias Ledezma, men den senares chip rullade ostört ut över kortlinjen. Med tjugo minuter kvar såg det ut som Öster skulle öka på sin ledning. Stefan Karlsson vann boll högt och lyfte direkt vidare till ständigt springande Kenny Pavey, som fick en lucka i försvaret och rullade in bollen på tårna på Velic, men Gorrick gjorde ännu en riktigt kvalificerad räddning och kunde styra ut bollen till högerhörna.

Två minuter senare skulle utdelningen ändå komma, när Pavey tog sin egen retur och med en artistisk sidsparksvolley klippte in 3-0.

Direkt efter målet ersatte Alexander Henningsson Pavey som högerytter, och visade direkt att han tänker fortsätta kämpa om platsen. Fem minuter efter målet gjorde han en mycket bra arbetsinsats när han ur knappt något jobbade fram en hörna, och minuten senare var han nära att notera sig i målprotokollet. Framspelad av Zlojutro drog han en stenhård boll mot närmsta krysset, men Frejmålvakten hann än en gång mellan och avstyrde till hörna. Denna slogs i en mystisk kort variant, som ändå blev framgångsrik till slut. Söderberg fick bollen efter att Zlojutro skjutit, och spelade solidariskt in den till Johan Persson som kunde peta in fyran.

Persson nöjde sig dock inte med ett mål, utan hann med ytterligare ett bara minuterna senare. Henningsson dämpade ner en boll från Söderberg och Persson klippte distinkt in bollen i vänstra burgaveln.

Med fem minuter kvar bjöd högerkanten på ett anfall likt de vi skämdes bort med i fjol. Karlsson väggade med Henningsson och kom runt bra, men fick inte inlägget över täckande försvarare, och den resulterande hörnan nickades rakt i famnen på Gorrick. I andra tilläggsminuten kunde det mycket väl blivit ännu ett Östermål. Henningsson fick med sig bollen i farten, och fick in en bra boll till Velic som denna gång överlistade målvakten, bara för att få se en försvarare rensa på mållinjen.

Efter en ineffektiv första halvlek lossnade det ordentligt i andra, och Öster har nu satt rejäl press på Malmö inför lördagens avslutande gruppspelsmatch. Oroande är att Robledo fortfarande är ur spel - Bojent har gjort en bra vikarieinsats på mittbacksplatsen, men mot Allsvenskt motstånd kan det bli lite väl tufft.